La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Kremlin reconeix “pèrdues significat­ives de tropes” a Ucraïna

-

Rússia ha patit “pèrdues significat­ives de tropes” a Ucraïna, cosa que és “una tragèdia enorme per a nosaltres”, va reconèixer ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en una entrevista per al canal britànic Sky News, sense precisar de tota manera el nombre de baixes patides per l’exèrcit rus, que, va afirmar, està fent “tot el possible per posar fi a aquesta operació” (Moscou no utilitza la paraula guerra per referir-se a Ucraïna). “Esperem que els pròxims dies, en un previsible futur, aquesta operació assoleixi els objectius, o la donem per acabada en negociacio­ns entre les delegacion­s russa i ucraïnesa”.

El cost de la guerra per a Rússia no només es mesura en termes de vides de soldats. També en l’impacte de les sancions internacio­nals i en el cost que tot això està tenint per a l’economia russa. Així, el cistell de consum s’ha encarit al doble. Si els ciutadans russos dedicaven un 20% dels ingressos a alimentaci­ó abans de la guerra, ara han de destinar-n’hi un 40%, segons el director de l’oficina a Moscou de la FAO (l’agència de l’ONU per a l’agricultur­a i l’alimentaci­ó). Oleg Kobiakov va dir que n moltes llars estan posposant altres despeses i “estalviant per al cas de perdre la feina o en cas de mort”. Els sectors més modestos afrontaran més nivells d’insegureta­t alimentàri­a. Hi ha hagut reaccions de pànic fent provisió de blat negre (molt consumit a Rússia, i també a Ucraïna) i de sucre per por que pugessin de preu.

Moscou està consideran­t regular els preus dels aliments, les medecines i altres articles, i ha vetat l’exportació d’alguns productes agrícoles. ●

El cistell de consum s’encareix al doble a Rússia des de l’inici de la guerra, assenyala la FAO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain