La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron s’inquieta per les enquestes i carrega contra Le Pen per mentir

El president francès li diu “racista” a la seva rival i avisa sobre la fugida d’inversions

- París. Correspons­al

Emmanuel Macron sent l’alè de Marine Le Pen al clatell. El president francès ja utilitza artilleria retòrica pesant contra el seu principal rival a les eleccions de diumenge. En una entrevista publicada ahir per Le Parisien, feta per sis lectors –una fórmula habitual en aquest diari–, Macron va acusar la candidata ultradreta­na de tenir un programa “racista” i de “mentir” amb unes promeses socials irrealitza­bles.

Amb els atacs a Le Pen, el llogater de l’Elisi va semblar que donava la raó als sondejos. Es va concentrar en ella i va ignorar els altres deu candidats de la primera volta. Segons una enquesta del canal BFM-TV, Macron obtindria un 26% de vots i la líder del Reagrupame­nt Nacional (RN) un 25%. Un altre estudi, per al canal públic TF1, situava la diferència en dos punts (26%-24%). No pot descartars­e, per tant, un sorpasso de Le Pen, que suposaria una severa bufetada política per al cap d’Estat i provocaria un electroxoc en l’electorat. La predicció de BFM-TV per a la segona volta és de 51%-49% a favor de Macron. Mai Le Pen no havia arribat tan amunt.

Era a començamen­ts de març, però sembla una eternitat, quan Macron estava per sobre del 30% de suport i Le Pen no arribava al 15%. Le Monde parlava del president com l’“hiperfavor­it” i apuntava els riscos d’aquest avantatge. La guerra d’Ucraïna sumava pocs dies i Macron gaudia de l’“efecte bandera”, de la seva estatura com a actor internacio­nal que gairebé cada dia trucava per telèfon a Putin i Zelenski.

Sis setmanes després, aquella amenaça existencia­l que flotava a l’ambient, fins i tot d’un conflicte nuclear, s’ha diluït bastant.

Però són més visibles, en canvi, les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra per al ciutadà corrent, entre les quals la inflació. Això ha tornat el debat electoral francès a qüestions domèstique­s i de la butxaca dels votants, un terreny en què Le Pen ha invertit a fons.

Macron està pagant la seva entrada tardana a la campanya i la seva poca implicació. Per això, al llarg dels últims dies, s’ha afanyat a recuperar el terreny perdut i ha augmentat l’agressivit­at.

Va ser la Justine, una estudiant de 18 anys, qui va obrir el foc en les preguntes a Macron a la redacció de Le Parisien. “Per què votar-lo a vostè si ella [Le Pen] sembla que té un programa social més desenvolup­at i les classes populars estan més disposades a votar-la a ella que a vostè?”, el va interpel·lar. El president va replicar amb contundènc­ia: “Penso que Marine Le Pen té un programa mentider, perquè no el finança. Té el programa que posa més en perill els estalviado­rs i els petits pensionist­es”.

Segons Macron, les promeses d’abaixar dràsticame­nt l’IVA de l’energia i de bloquejar els preus provocarie­n un gran forat als comptes. El president va dir que Le Pen sembla ara una candidata normal perquè Éric Zemmour, l’altre aspirant ultra, ha assumit el perfil més extremista. Però en realitat ella continua sent igual de perillosa. “El fonamental no ha canviat –va assegurar Macron sobre la seva adversària–.

Un sondeig dona un sol punt d’avantatge a Macron, que acusa l’adversària d’amagar el seu extremisme

És un programa racista destinat a polaritzar la societat i d’una gran brutalitat. Hi ha una estratègia molt clara d’ocultació del que és brutal en aquest programa. El programa de Marine Le Pen és un programa de moneda falsa, un programa de sortida d’Europa, encara que no ho digui més clarament”.

El cap d’Estat va considerar que no se sostenen les propostes de contribuir menys financeram­ent a la UE o de mantenir l’edat de jubilació als 62 anys. Pensa que ell és més honest en el que proposa, mentre que la seva adversària faria augmentar massivamen­t l’atur i foragitari­a els inversors estrangers.

En l’entorn de Macron ha augmentat el nerviosism­e durant els últims dies. Una victòria de Le Pen ja no sembla impossible. La possibilit­at d’un “accident” electoral cobra cos. Experiènci­es recents com el triomf del Brexit a la Gran Bretanya o de Donald Trump als Estats Units el 2016 aconsellen no descartar el pitjor.

Un factor determinan­t serà la participac­ió. Els instituts demoscòpic­s insisteixe­n que és una de les variables més difícils de predir perquè molts votants decideixen a l’últim moment. A França hi ha molt desencís i cansament, per la qual cosa no pot descartar-se que l’abstenció s’acosti al 30% i superi el llindar del 2002. Aquell any, per cert, hi va haver la gran sorpresa, en la primera volta, quan Jean-Marine Le Pen, el pare de l’actual candidata, es va classifica­r segon, darrere del president Jacques Chirac però davant del socialista Lionel Jospin, que era llavors primer ministre. Va ser una commoció. A la segona volta, Chirac es va imposar amb un 82% de vots.

Le Pen pare, el diable de la República, feia aleshores molta por. La filla ha aconseguit que molts la vegin com una candidata convencion­al. Per això Macron ha provat de ressuscita­r molt de pressa el vell dimoni. ●

 ?? ANITA POUCHARD SERRA / B OO BER   .P.  I ITED PARTNERSHI­P ?? “Sense ell”, “estafador”, han escrit sobre el cartell de Macron davant un col·legi electoral a París
ANITA POUCHARD SERRA / B OO BER .P. I ITED PARTNERSHI­P “Sense ell”, “estafador”, han escrit sobre el cartell de Macron davant un col·legi electoral a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain