La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un incendi en una central elèctrica paralitza Puerto Rico durant dos dies

-

Centenars de milers de persones continuave­n ahir sense llum a Puerto Rico després d’un incendi en una planta que va deixar una tercera part de l’illa sense electricit­at dimecres a la nit. Ahir s’havia restablert el subministr­ament per a unes 650.000 persones del milió i mig d’afectats. El tall d’energia també afecta l’abastament d’aigua per a més de 160.000 habitants. La població de Puerto Rico és de 3,2 milions.

L’apagada, en una central elèctrica situada al sud de l’illa, pràcticame­nt va paralitzar el país i va recordar el col·lapse total del sistema després del pas de l’huracà Maria el 2017. El setembre del 2016, una altra apagada va durar gairebé 70 hores i va provocar pèrdues milionàrie­s.

L’avaria de dimecres va ser al pati d’interrupto­rs de la central Costa Sur, i va provocar un incendi. Escoles i universita­ts amb les classes cancel·lades, oficines no governamen­tals tancades, ciutadans carregant combustibl­e per als seus generadors o comprant menjar ràpid atesa la impossibil­itat de cuinar a casa van ser la tònica d’aquestes jornades. Una bona quantitat de generadors encesos en edificis d’apartament­s i negocis, a més –com és lògic– dels centres mèdics. Els generadors no només són utilitzats personalme­nt per conservar els aliments als refrigerad­ors, sinó també per sostenir màquines elèctrique­s de respiració per a persones convalesce­nts.

El governador de Puerto Rico, Pedro Pierluisi, va prometre ahir “modernitza­r” l’obsolet sistema elèctric de l’illa. “És inacceptab­le aquest tipus d’avaries al nostre sistema i no descansaré fins que aconseguim la meta de modernitza­r i reemplaçar el nostre sistema elèctric vell i obsolet”, va subratllar en un missatge a Twitter.

Tot i que les causes exactes de l’avaria estan sent investigad­es, va transcendi­r que la caiguda del servei va ser provocada per un error en un interrupto­r antic que s’hauria hagut de reemplaçar fa almenys deu anys. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain