La Vanguardia (Català-1ª edició)

Familiars perillosos

-

L’ombra de la corrupció pesa com una llosa sobre el Partit Popular (PP). Té raó el nou president del partit, Alberto Núñez Feijóo, quan afirma que el cas Gürtel és un fet que ja fa vint anys que va passar i que les sentències de culpabilit­at que ara cauen sobre aquesta formació política –ahir en va ser la tercera– són cosa del passat. Però aquesta memòria es refresca periòdicam­ent a causa de l’extrema lentitud del sistema judicial espanyol –el PP té pendents de resolució diverses causes més pel mateix cas– i s’aviva, a més, quan emergeixen noves sospites. A la dubtosa intermedia­ció del germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid s’hi afegeix ara la vinculació d’un cosí de l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, amb una altra operació similar. Fins ara no s’ha pogut comprovar tracte de favor, ni tràfic d’influèncie­s, en cap dels dos casos. És més, segons Martínez-Almeida, el seu cosí, únicament i exclusivam­ent, es va limitar a donar un e-mail de contacte –que és públic– a un amic seu perquè informés sobre la seva oferta de mascaretes els tècnics municipals. Però el cas és que tots dos casos poden perjudicar la imatge del PP davant l’opinió pública.

El familiar de l’alcalde de Madrid, segons la Fiscalia Anticorrup­ció, va facilitar un contacte amb l’Ajuntament per a un amic de Luis Medina –conegut per ser fill de Naty Abascal i el duc de Feria– i d’Alberto Luceño, contra els quals la Fiscalia s’ha querellat per estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals en una operació de venda de material sanitari al Consistori. Tots dos van subministr­ar mascaretes, guants i tests per un valor total de 15 milions d’euros, amb sobrecosto­s de fins a un 81%, el que els va reportar sis milions d’euros en comissions. Aquests diners, obtinguts en plena pandèmia, se’ls van gastar immediatam­ent en la compra de cotxes d’alta gamma, rellotges de luxe i un veler.

El mateix Ajuntament de Madrid, així com els partits de l’esquerra madrilenya (Més Madrid, PSOE i Unides Podem) es presentara­n com a acusacions particular­s en el procedimen­t obert contra aquells dos personatge­s. Ciutadans, el partit que governa la capital amb el PP, ha dit que cal exigir-los la devolució dels diners estafats al Consistori.

Per al PP i per a les dues primeres autoritats madrilenye­s és clau que la justícia investigui a fons i pugui desvincula­r clarament els dos polítics de l’actuació dels seus familiars. És l’única manera d’allunyar l’ombra de la corrupció del futur del partit. ■

L’ombra de la corrupció persegueix el PP des que va esclatar el cas Gürtel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain