La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Don’t look up’ (tota l’estona)

- Jordi Évole

Acabava d’actuar Zelenski a Madrid, després de la parada telemàtica del seu Congress World Tour, on se li va ocórrer esmentar el bombardeig de Gernika. I com que en aquest país estan tan ben tancades les ferides de la Guerra Civil, van començar a posar el crit al cel precisamen­t els que pateixen granellade­s amb això de la memòria històrica. Està clar que són més partidaris del desmemoria­ment històric o de la memòria histèrica.

Aquesta és la reacció que va tenir una tertuliana a Telecinco després del que es va dir al Congrés. Ho transcric tot, perquè no hi falti el context: “Hi ha una qüestió que m’agradaria matisar, l’al·lusió al bombardeig de Gernika que es va fer també indirectam­ent per part de Pedro Sánchez en la seva al·locució posterior, parlant de situacions crítiques. M’ha semblat malament. Crec que cal recordar que, aleshores, el socialisme i el Partit Comunista estaven del costat o tenien el suport de Stalin. Ni qui bombardeja­va era bo ni els bombardeja­ts eren tan bons. Ni el que bombardeja­va era dolent ni els que eren bombardeja­ts eren tan bons”.

Resulta que diumenge passat vam entrevista­r la Teresa, 97 anys, que va viure en primera persona el bombardeig de Gernika sent una nena. I ja em va fer la sensació, escoltant el seu testimoni colpidor, que alguna cosa havia d’amagar la Teresa. Segur que amb 12 anys, ni ella no devia ser tan bona sota les bombes nazis, ni els nazis que bombardeja­ven tan dolents.

La Teresa va ser una de les nenes de la guerra que, per escapar-se del feixisme que amenaçava Espanya, van fugir amb altres milers de nens a Rússia. Allà li va tocar patir el setge de Leningrad, el setge de la ciutat soviètica per part de l’exèrcit de Hitler. En no poder conquerir-la, els nazis van bloquejar Leningrad. El setge va durar gairebé nou-cents dies. Milers de famílies van morir de fred i de gana a casa seva. La falta de menjar va portar la població, tal com ens va relatar la Teresa, a menjar carn humana. Però segur que per a la tertuliana de Telecinco, ni els assetjats eren tan bons, ni els nazis que els mataven de fam eren tan dolents.

Aquesta setmana hem vist desenes de cadàvers pels carrers de Butxa, als afores de Kíiv. Hem tingut la sort de tenir allà alguns dels millors correspons­als del periodisme espanyol: Mikel Ayestaran, Mònica Bernabé, Santi Palacios o Joaquín

Luna, entre d’altres. La seva credibilit­at està fora de dubte. Ens han narrat l’horror viscut, gràcies al testimoni de superviven­ts encara en estat de xoc. Però tampoc no han faltat aquesta setmana relats alternatiu­s sobre el que ha passat a Butxa. Que si havia estat un muntatge dels nazis ucraïnesos. Que si els cadàvers eren maniquins. I d’aquí a uns anys hi haurà una tertuliana a Telecinco, que no va ser mai a Butxa, que explicarà als teleespect­adors que ni els assassinat­s a Butxa no eren tan bons ni els que els van assassinar tan do

Amb 12 anys, ni la Teresa no devia ser tan bona sota les bombes nazis, ni els nazis tan dolents

lents. Vivim en un Don’t look up, la sàtira protagonit­zada per Leonardo DiCaprio on sectors de la classe política i els mitjans de comunicaci­ó fan tot el possible perquè els ciutadans no mirin cap amunt, i descobreix­in la veritat.

No queda tant perquè algú ens asseguri en alguna televisió que ni els nobles comissioni­stes que es van forrar durant la pandèmia no eren tan dolents, ni els avis que van morir a les residèncie­s tan bons. Ni el que pagava fins a l’última pesseta a Hisenda era tan bo, ni el que lluïa la bandera espanyola al canell però es comprava iots amb diners públics robats tan dolents. I reescrivin­t la història seguirem perillosam­ent dins de ■

És culpa de les mascaretes. Ja se sap, quan les portes posades no olores el que tens al voltant, a més, la primera variant de covid provocava la pèrdua de l’olfacte, així que els que van contractar els bons samaritans que es van posar a fer de comissioni­stes per fer alguna cosa pel país no van poder olorar el que hi havia darrere. Que s’entengui, no és que els eximeixi de responsabi­litat, però també cal tenir en compte que els iots fan olor de net i de roses, que per a això hi ha el servei. Els Ferrari, també.

I què es pot dir dels samaritans. Estic segura que en el seu ànim no hi havia els sis milions que suposadame­nt es van endur per portar mascaretes a la desesperad­a, això va ser res, cosa normal, el que es cobra en aquests casos, segons Luis Medina, fill de duc i poc acostumat a les pudors tret de les pròpies i ni això. Quan un treballa ha de rebre alguna cosa a canvi, i que es tracti d’una xifra de set dígits és un peatge que van haver d’acceptar perquè en aquell moment estàvem molt necessitat­s de material i com vols que es posessin formidable­s i fessin comptes, que a més és el més normal, emportar-se sis milions, que tampoc no donen per retirar-se, que en dos dies, posem-n’hi tres, ja se’ls havien polit, suposadame­nt, si és que l’IPC ens porta a tots de corcoll (això no és suposadame­nt, ai).

És més, pot ser que ni tan sols s’adonessin de la magnitud de la picossada, ni que alguns dels guants i tests comprats eren defectuoso­s, què n’havien de saber ells, si no són experts, si només s’hi havien ficat per ajudar, que sempre han estat uns patriotes, només cal veure’ls a les fotos en una llanxa lluint bandera. Jo crec que allò del iot era per posar-hi una altra bandera, més grossa.

La culpa és de les mascaretes, perquè amb elles ni es parla bé ni s’entén què et diuen. És possible que no l’haguessin interpreta­t correctame­nt, el preu, perquè a més, entre tota la infinitat de contractan­ts, contractat­s i els que passaven per allà, hi devia haver algú que parles xinès, que no l’entén ningú. Van haver d’esforçar-se molt els nostres comissioni­stes samaritans, o al revés, que tant li fa, que són una àguila per als negocis, per això el iot és un model Eagle. A més de llestos, parlen idiomes. ●

Estic segura que això del iot és per poder posar-hi una bandera més grossa

 ?? MaRTÍN TOGNOLA ??
MaRTÍN TOGNOLA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain