La Vanguardia (Català-1ª edició)

La síndrome de no-intervenci­ó

- Juan-José López Burniol

Podia passar i ha passat. No ha estat una sorpresa; ha estat un avís. Les notícies de Butxa, després de ser recuperat aquest poble veí de Kíiv pels ucraïnesos, són terribles. Centenars de civils morts a trets durant l’ocupació russa, sembla que assassinat­s: alguns cossos amb les mans lligades i trets al cap. Davant aquesta barbàrie, la Unió Europea (també Alemanya) opta per altres sancions econòmique­s més dures. Però, no obstant això, sorgeixen els dubtes: s’ha de limitar l’ajuda europea a les sancions econòmique­s?, i també, s’ha de continuar proporcion­ant armes als ucraïnesos?

A Occident, només es consideren assenyades i viables dues respostes: 1. majoritàri­a: advoca per limitar l’ajuda a les sancions econòmique­s, eludint tota mena d’intervenci­ó militar, i moderant fins i tot el lliurament d’armes, per evitar una possible resposta nuclear russa o l’esclat d’una guerra general, i 2. en clara progressió: Edgar Morin l’ha formulat en aquests termes: “En lloc d’incitar els ucraïnesos a lluitar fins a la mort per la llibertat, hem de treballar (...) per trobar un acord que sigui acceptable per a les dues parts”. Aquest acord implicaria que Ucraïna sigui neutral sense necessitat de desmilitar­itzar-se, i hauria de donar una sortida a la voluntat russa de controlar la costa ucraïnesa i el mar d’Azov. O sigui, gairebé la quadratura del cercle. Aquestes dues respostes exclouen completame­nt que Occident intervingu­i militarmen­t en defensa d’Ucraïna, pel temor, ja apuntat, d’una guerra general o un desastre nuclear. La veritat és que amb prou feines s’han sentit veus partidàrie­s que l’OTAN s’impliqui en el conflicte, ni tan sols sol·licitant que tropes de l’Aliança prenguessi­n posicions amb caràcter preventiu a la frontera russoucraï­nesa, quan la invasió russa ja era imminent. Aquesta opció intervenci­onista ha estat qualificad­a “d’irresponsa­ble”.

Dit això, quin futur espera els ucraïnesos? Només tenen dues opcions: 1. dessagnar-se en una guerra enquistada fins que l’esgotament de la seva capacitat de defensa els imposi una rendició camuflada per un pacte, que serà de fet un dikta, i 2. avenir-se de manera immediata a negociar unes condicions de pau, que suposarien inevitable­ment la neutralitz­ació d’Ucraïna (ja es veuria amb quines garanties), així com una sensible amputació territoria­l; és a dir, un altre diktat. Per tant, qualsevol que sigui el desenllaç d’aquesta tragèdia insondable, les imatges punyents de la qual sempre ens perseguira­n, la pregunta que

Quan s’acabi aquesta tragèdia, ens haurem de preguntar si vam fer el que havíem de fer

ens haurem de fer els europeus quan tot s’acabi seria aquesta: vam fer el que havíem de fer o ens vam quedar curts? Avanço que no sé què dir. Em supera. Però permetinme tan sols que intenti dues reflexions:

Primera. Sembla que Europa pateix una “síndrome de no-intervenci­ó”, apuntada amb impudícia pel pacte de no-intervenci­ó, que va encapsular la guerra civil espanyola i va permetre que nacionals i rojos es matessin durant tres anys en una guerra de pobres. Va continuar després la passivitat davant la degolladis­sa iugoslava, amb l’episodi de Srebrenica, autèntica apoteosi d’inhibició criminal per un exèrcit europeu. I culmina ara per ara amb la guerra d’Ucraïna, en la qual la solidarita­t amb l’agredit es concreta en sancions econòmique­s modulades i lliurament­s d’armes taxats. Coincideix­en diplomàtic­s experts i periodiste­s amb ofici en què l’actuació europea és un gran pas per a la construcci­ó d’una Europa unida. Respecto la seva opinió, però intueixo que a Europa li falta alguna cosa més.

Segona. Ens han sorprès la capacitat de resistènci­a del poble ucraïnès i la sòbria dignitat del seu president (un còmic, un pallasso, dèiem). Crèiem que la guerra seria un passeig de l’exèrcit rus. Però no ha estat així. Sense oblidar les patents limitacion­s russes, la veritat és que els ucraïnesos mostren aquell coratge, aquella voluntat d’entrega i aquella capacitat de sacrifici sense els quals la defensa de la llibertat i la justícia (pressupòsi­ts de l’autèntica pau) és il·lusòria. Potser és alguna d’aquestes virtuts el que li falta a l’Europa més rica… i més encantada d’haver-se conegut. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain