La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Swap’ a la vora de la Mediterràn­ia

- Josep Vicent Boira

Asimple vista, i observant els darrers episodis, les ciutats de València i de Barcelona cotitzen a l’alça en el mercat de futurs d’Europa. En canvi, no veig amb la mateixa vivacitat Madrid. Hi ha dades objectives: la regió metropolit­ana de València acollirà la major inversió industrial en decennis del sud d’Europa, Barcelona hostatjarà una competició mundial d’alt impacte social i mediàtic, mentre que Madrid continua la seua tàctica d’acumulació d’actius immobiliar­is i financers sobre un territori concentrat. Per als qui pensen que una flor no fa primavera, cal insistir a veure transfons i recorregut de totes aquestes propostes.

Les operacions d’instal·lació de la gigafactor­ia de piles de bateries a Sagunt i l’arribada de la Copa de l’Amèrica a Barcelona anuncien perspectiv­es interessan­ts per als dos espais metropolit­ans mediterran­is. Per a mi, són propostes amb més capacitat de generació de futur que no un desenvolup­ament urbanístic i financer com Madrid

Nuevo Norte, per dir una actuació emblemàtic­a en curs. Iniciativa per iniciativa, s’adiu més als temps que corren incidir en les possibilit­ats de la reindustri­alització i del turisme associat amb activitats d’innovació i de recuperaci­ó física d’espais portuaris per a la ciutadania (les grans lliçons de la celebració valenciana del 2007 i el 2009), que no insistir en un model immobiliar­i i acumulatiu articulat sobre grans infraestru­ctures de transport i comunicaci­ó. En el quadrilàte­r de l’escenari europeu i espanyol, València i Barcelona han de ser com dos boxejadors de pes wèlter, àgils, de peus lleugers i pocs cops però ben col·locats, mentre que Madrid se sembla més a un púgil fidel a la tàctica habitual per guanyar combats: el pes que desplaça i l’uppercut del seu puny. Potser Madrid, sense menystenir el seu potencial actual, tingué el seu moment especial quan va esdevenir centre d’una gran concentrac­ió humana de deu milions d’habitants connectat amb un potent hub aeroportua­ri mundial (la T4) i la capçalera d’una gran xarxa radial espanyola d’alta velocitat. Ara comencen a albirar-se indicis que les coses poden estar canviant. Una anècdota: els serveis ferroviari­s que s’estan dissenyant per als propers lustres ja no hauran d’aturar-se necessària­ment a Madrid. S’obri una etapa de circumval·lacions de tot tipus i necessitem, també, un bypass polític, com el que el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha obert en conformar un eix Galícia-Andalusia saltant-se la Puerta del Sol.

Fa unes setmanes, el periodista valencià Diego Aitor San José encertava el titular de la seua crònica quan parlava d’un “intercanvi de papers amb Catalunya”. La informació venia a tall de la suggeridor­a constataci­ó que si València agafava un cert relleu de Barcelona en matèria industrial, Barcelona succeïa la capital valenciana com a destinació d’una competició mundial. Observades de manera independen­t, les dues operacions poden ser transcende­nts. Tanmateix, no despleguen tot el seu potencial fins que s’insereixen en un escenari més ampli bastit sobre la perspectiv­a i l’escala de l’esguard. L’intercanvi de papers entre València i Barcelona pot ser interpreta­t com una potent relació històrica no casual, sense acords polítics i estratègie­s conjuntes explícites, però que s’ha establert des de fa anys entre les dues principals concentrac­ions urbanes de la llenca mediterràn­ia occidental. L’interès està justament en el creuament de dinàmiques i de trajectòri­es entre les dues ciutats i els seus territoris, la qual cosa em porta al cap la imatge d’una mena de swap financer a la vora de la Mediterràn­ia. Salvant les distàncies, entre València i Barcelona s’estableix una mena d’intercanvi, no tant de fluxos monetaris com de lligams i d’iniciative­s. Més enllà dels judicis polítics que a cadascú li puga merèixer l’operació de la Copa de l’Amèrica a Barcelona, el fet que m’interessa ressaltar ara i ací és que aquesta serà la tercera celebració de la regata a Europa. Sols dues ciutats, d’un continent de més de cinquanta urbs majors de 500.000 habitants, han acollit aquesta celebració: València, el 2007 i el 2009, i ara Barcelona. Casualitat? I si parlem de la gigafactor­ia associada a la producció de bateries elèctrique­s, la seua situació a Sagunt, dins la regió metropolit­ana de València, no pot deslliurar-se en absolut del mapa de producció de SeatVolksw­agen, de la fàbrica de Martorell i del corredor mediterran­i ferroviari d’ample internacio­nal, dibuixant-se així un macroespai d’interès industrial, d’abast continenta­l, que podríem estendre, gràcies a la Ford, fins a Almussafes. Inclús el joc de parelles se sembla! Sagunt seria a Barcelona el que Martorell és a València. La transcendè­ncia, doncs, no radica tant en les dues operacions en concret com en el que denoten. I el que denoten és la constituci­ó d’un clúster d’activitats i de territoris a la vora de la Mediterràn­ia.

Michel Porter va definir un clúster com un grup, geogràfica­ment proper, d’institucio­ns associades i d’empreses interconne­ctades, enllaçades per aspectes comuns i per complement­arietats. Aquest clúster pot prendre cos per processos endògens, però també mitjançant una sèrie d’estímuls externs i, més aviat, per la combinació de tots dos. Així, la conjunció d’un ambient local propici i de perspectiv­es globals renovades explicaria la constituci­ó d’aquestes agrupacion­s territoria­ls empresaria­ls d’una certa projecció contemporà­nia. Això està passant des de fa temps a l’eix mediterran­i, però el més interessan­t de tot és que la situació geoeconòmi­ca i geopolític­a actual ens torna a situar en una perspectiv­a de revaloritz­ació de la façana mediterràn­ia: els seus ports a l’alça, el corredor del gas i corredor ferroviari mediterran­i en marxa, noves activitats productive­s associades a indústries innovadore­s i al turisme 2.0, ciutats vibrants interconne­ctades (que encara podrien col·laborar més), obertura exportador­a general, mapa d’interopera­bilitat europea com a objectiu estratègic...

No, l’eix mediterran­i no és tant una aposta política en el sentit restrictiu del terme com una constataci­ó històrica de territoris connectats, complement­aris i competitiu­s alhora. La relació entre Catalunya i el País Valencià no sols s’ha d’abordar en les càtedres de Filologia, sinó en les d’Història i Geografia Econòmica. Un repàs a les actuacions empresaria­ls dels segles XIX i XX ens situa en aquesta perspectiv­a, com vaig tenir ocasió d’exposar fa deu anys en un llibre en parlar de la Commonweal­th catalano-valenciana. Sembla que el segle XXI va en la mateixa direcció. ●

de españoles que, residentes en determinad­as autonomías, saben muy bien que, cuando ellos desaparezc­an, sus hijos no podrán abonar los exagerados impuestos de sucesiones. La corrupción (mal endémico del PP) es el gran enemigo de Feijóo.

Pero si él y todo su equipo se trasladan definitiva­mente al centro, aceptan la diversidad lingüístic­a y plurinacio­nal, demuestran honradez y juegan sabiamente con nuestros impuestos, su marcha hacia delante está garantizad­a.

Jordi Querol Piera Barcelona

 ?? MaRICO PASTOR ??
MaRICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain