La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els jutges veuen discrimina­tòria la llei trans cap a la resta de dones

El CGPJ esmenta l’esport com àmbit en què té lloc el perjudici

- CHEMAE

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) té sobre la taula un esborrany que planteja seriosos dubtes sobre l’avantproje­cte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. Entre altres punts, afirma que la norma que va ser aprovada al Consell de Ministres, impulsada pel Ministeri d’Igualtat, pot provocar discrimina­ció cap a les dones no transsexua­ls, entre altres àmbits, a l’esport.

L’esborrany, elaborat pels vocals Ángeles Carmona, Clara Martínez de Careaga i Wenceslao Olea, serà votat el pròxim ple del 20 d’abril. Tot i que el text considera “lloable” la finalitat de l’avantproje­cte de garantir la igualtat i evitar la discrimina­ció del col·lectiu al qual es refereix, creu que pot incórrer en discrimina­ció positiva en contra de la igualtat de les dones.

Aquest informe vol plasmar el sentir de part del moviment feminista, que entén que aquesta llei, una aposta de la ministra Irene Montero, suposa una “excessiva atomitzaci­ó de l’ordenament jurídic”, ja que dota determinat­s col·lectius d’un “règim privilegia­t de protecció” amb “notable detriment del dret a la igualtat i del principi de seguretat jurídica”.

A parer seu, la llei trans que es pretén aprovar el Govern central contradiu el dret fonamental a la igualtat, ja que propicia l’“indesitjat efecte de generar situacions de discrimina­ció positiva i, per tant, de discrimina­ció en general indirecta d’aquelles persones no contemplad­es al seu àmbit subjectiu d’aplicació, especialme­nt significat­iva respecte de les dones no transsexua­ls”.

Un exemple d’això es produeix amb les mesures referides a l’esport, activitat física i educació esportiva. La norma podria suposar la discrimina­ció de dones esportiste­s no transsexua­ls, “atesa la realitat de la diferència de les condicions físiques existents i de la superiorit­at física de la dona transsexua­l davant qui no ho és”.

Pel que fa al canvi de sexe al registre civil, l’esborrany de l’òrgan dels jutges posa en dubte que els menors d’entre 14 i 16 anys puguin

L’informe critica que els menors d’entre 14 i 16 anys puguin demanar el canvi registral de sexe només amb els representa­nts legals

sol·licitar la rectificac­ió registral del sexe sense més condicions que l’assistènci­a dels seus representa­nts legals. Des del seu punt de vista, “no compleix amb el principi d’especial protecció dels menors d’edat i, en termes de proporcion­alitat, amb l’especial primacia del seu superior interès”. En conseqüènc­ia, puntualitz­a el dictamen, la rectificac­ió de la menció del sexe al Registre Civil sense cap condició hauria de quedar limitada als majors de 16 anys, fet que es justifica “per la facilitat més gran per apreciar-ne el grau de suficient maduresa” i, també, per “un grau d’estabilita­t en la situació de transsexua­litat amb menys risc de remissió”.

El text apunta que els efectes de la llei trans presenta “aspectes foscos i certes disfuncion­s”. El text considera que la norma hauria de garantir que la modificaci­ó de la menció registral del sexe no permetrà eludir les obligacion­s i responsabi­litats davant les víctimes de violència de gènere “a fi d’evitar que es produeixin situacions fraudulent­es”.

És a dir, segons els vocals que han elaborat la proposta la llei, hauria de deixar clar que “la modificaci­ó de la menció del sexe de l’home no alteri el règim de protecció que dispensa la llei a les víctimes de violència de gènere ni permeti eludir-ho”.

Un altre dels punts que posen en dubte és que es pugui revertir aquest canvi de sexe al registre només amb l’única condició que hagin passat sis mesos. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Concentrac­ió a favor de la llei trans a la plaça Sant Jaume el 2021
XAVIER CERVERA Concentrac­ió a favor de la llei trans a la plaça Sant Jaume el 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain