La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut multiplica per quatre la presa de mostres del sistema de vigilància epidemiolò­gica

-

Més mostres, amb més representa­tivitat territoria­l, introducci­ó de factors socioeconò­mics i durant tot l’any. El Departamen­t de Salut ha engegat aquesta setmana el nou sistema de vigilància epidemiolò­gica de Catalunya, que estarà plenament operatiu a mitjans de maig i integrarà el seguiment del SARS-CoV-2, la grip i els altres virus que provoquen afeccions respiratòr­ies. El Sistema de Vigilància d’Infeccions de Catalunya (Sivic) significa un reforç respecte a l’anterior (Pidirac), pel qual 56 metges gestionave­n dues mostres setmanals cadascun durant el període de tardor i hivern.

Ara la vigilància es fonamentar­à en la recollida de 400 mostres cada setmana en 33 centres d’atenció primària de totes les regions sanitàries i 11 hospitals sentinella per part d’equips formats per deu persones de mitjana. “La idea és que el Sivic sigui la finestreta única del sistema de vigilància epidemiolò­gica”, va explicar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la presentaci­ó de la plataforma. Segons Jacobo Mendioroz, subdirecto­r general de Vigilància i Resposta a Emergèncie­s, els assajos proporcion­en resultats sobre la situació epidemiolò­gica pràcticame­nt idèntics als del recompte diari de casos en l’apartat del coronaviru­s. La capacitat del procedimen­t per predir qualsevol epidèmia està garantida, va afirmar.

D’altra banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va descriure la pròxima eliminació de la mascareta com “un pas més de normalitza­ció”, però va posar èmfasi en la necessitat de tenir “una actitud respectuos­a” envers les persones que, per les raons que sigui, continuara­n fent servir aquest element de protecció de les vies respiratòr­ies encara que no sigui obligatori. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain