La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona veta fumar a la platja

Les multes, de 30 euros, es posaran en cas de reiteració

-

El govern de l’alcaldessa Ada Colau prohibeix fumar a totes les platges de Barcelona. L’executiu municipal entén que els resultats de l’experiènci­a pilot de l’estiu passat en quatre arenys de la ciutat avala la mesura. És, sens dubte, la novetat que crida més l’atenció d’aquesta temporada.

El regidor responsabl­e del litoral de l’urbs, el comú Eloi Badia, assegura que la prova pilot va ser aplaudida per la majoria dels usuaris d’aquests espais i que també va comportar un descens significat­iu del nombre de burilles recollides. A més a més, diverses comunitats autònomes, com les Canàries, les Balears i Andalusia, entre d’altres, han posat en marxa iniciative­s en aquesta mateixa línia. Perquè aquest veto no només intenta protegir la salut de la població, sinó que també pretén millorar l’estat del medi ambient, va assegurar la regidora de Salut, Gemma Tarafa.

Les burilles són tremendame­nt perjudicia­ls per als ecosisteme­s. Acumulen un munt de substàncie­s tòxiques i, a sobre, tarden més d’una dècada a degradar-se. “A Espanya s’està treballant per aprovar una normativa, en el marc de legislació de la llei del tabac, que estarà acabada a mitjans del 2023 i que prohibirà fumar en molts espais oberts, entre els quals les platges –va dir la regidora Tarafa–. Barcelona és pionera en les polítiques contra el tabac”.

Agents cívics i policies municipals duran a terme una tasca informativ­a i pedagògica els pròxims dos mesos. Mentrestan­t l’Ajuntament farà les reformes normatives pertinents. La sanció en principi prevista serà d’uns 30 euros, un import semblant al que comporta fumar a les zones de jocs infantils.

De tota manera, el regidor Badia va assegurar que només es multarà els fumadors que una vegada advertits insisteixi­n a fumar. Pel que sembla, l’estiu passat no es va registrar cap incident en aquest sentit. La gent va apagar el cigarret sense oposar resistènci­a.

Així doncs, aquest estiu abundarà una imatge que ja es va veure en alguns moments de l’any anterior. Si bé la gent acostuma a sortir del bar per fumar al carrer, a les platges passarà a l’inrevés. Els que vulguin fer un cigarret hauran d’anar als xiringuito­s, si en tenen un a prop... Si no, no tindran més remei que anar al passeig marítim correspone­nt. Allà sí que es podrà fumar.

La gestió de l’espai serà en definitiva una de les qüestions clau de la nova temporada. El temporal Celia va delmar bona part del volum de sorra de les platges de l’àrea metropolit­ana, i la pèrdua de sediments encara tardarà a recompondr­e’s. El regidor Badia també va detallar que, segons els acords amb el Govern central, els trams afectats es reposaran amb sediments procedents del dragatge de la bocana del Port Olímpic durant el 2024.

Un altre dels objectius de l’Ajuntament de Barcelona de cara a aquest estiu és ordenar la pràctica del vòlei platja a fi que la creixent popularita­t d’aquest esport, sobretot arran de la pandèmia, no desencaden­i més problemes de convivènci­a. La veritat és que fa un munt de mesos que l’Ajuntament treballa en aquesta reordenaci­ó. El Consistori també preveu que els surfistes es puguin ficar a l’aigua amb la bandera vermella. ●

La prohibició es limita als arenys: als xiringuito­s i passejos els cigarrets continuen permesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain