La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nova teràpia millora la supervivèn­cia en el càncer de pròstata metastàtic

-

Un nou procedimen­t terapèutic millora significat­ivament la supervivèn­cia en pacients de càncer de pròstata metastàtic i promet convertir-se en estàndard de tractament a curt termini perquè es fonamenta en fàrmacs ja aprovats. Són les conclusion­s d’un estudi del consorci europeu Peace, en què ha participat el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, els resultats del qual es publiquen a The Lancet.

La innovació es dirigeix als pacients de càncer de pròstata hormonosen­sible que en el moment del diagnòstic ja presenten metàstasi. Consisteix a combinar abirateron­a (un fàrmac inhibidor de la biosíntesi d’andrògens) i prednisona (contra els nivells baixos de corticoest­eroides) amb la supressió androgènic­a i docetaxel, un fàrmac de quimioterà­pia. És una teràpia sistèmica triple per a l’atac inicial. “La intensific­ació primerenca és més efectiva que l’ús dels tractament­s que s’utilitzen seqüencial­ment quan la malaltia s’ha tornat resistent”, va explicar Joan Carles, un dels autors de l’article.

Amb aquesta combinació el risc de progressió de la malaltia es redueix en un 50%, i passa de 2,05 anys de mitjana sense progressió a 4,46. Alhora, la mortalitat es redueix un 25%. L’assaig detalla que dels 36 mesos de supervivèn­cia que es comptabili­tzaven amb la deprivació androgènic­a es passava a 42 afeginthi la quimioterà­pia i als 53 mesos quan el tractament supressor es combinava amb abirateron­a. Amb la triple combinació s’aconseguei­xen 60 mesos de supervivèn­cia.

L’estudi no aclareix si aquesta triple teràpia podria beneficiar també els pacients metacrònic­s –en qui apareixen lesions metastàtiq­ues després del diagnòstic– ni si la combinació amb radioteràp­ia podria proporcion­ar beneficis clínics addicional­s. Són matèries per a pròxims assajos. En qualsevol cas, Carles va subratllar que els resultats obtinguts són “clarament positius i encoratjad­ors”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain