La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Sónar de la Lisboa multicultu­ral

El festival s’estrena a la capital amb una aposta pel digital i el mestissatg­e

- Lisboa. Enviat especial /

Lisboa s’estrena al Sónar amb cartes guanyadore­s: mestissatg­e i cultura digital. No és una dada anecdòtica, sinó que reflecteix la solidesa i l’atractiu d’una proposta que uneix la música, la creativita­t i la tecnologia, i a més en una conjuntura pandèmica-postpandèm­ica no precisamen­t fàcil. Tal com es va explicar dijous a la presentaci­ó oficial d’aquesta estrena, el festival i la seva proposta bessona Sónar + D s’estenen per quatre espais diferents de la capital portuguesa, començant pel que va acollir aquesta presentaci­ó. Es tracta del Hub Criativo do Beato, on es desenvolup­a el Sónar + D, una antiga zona industrial en desús des de fa anys amb instal·lacions fabrils de farines i cereals a la vora del Tajo. Aquesta dispersió de seus aconseguei­x una interessan­t descentral­ització que al seu torn permet disposar de diferents formats i aforaments adaptats a l’espai i a la proposta concreta.

A més de l’atractiu del cartell d’aquesta nounada edició lisboeta, se li suma la formidable oportunita­t de degustar en primícia els nous xous de diverses estrelles internacio­nals: Arca, The Blaze, Charlotte de Witte, Thundercat, Nina Kravitz, Jayda G, Overmono, Partiboi69, Polo & Pa, Poté o Richie Hawtin, entre més de 70 concerts i DJ sets. En aquest cas, hi haurà una extraordin­ària representa­ció d’artistes de l’efervescen­t escena lisboeta com ara Pongo, excantant dels llegendari­s Buraka Som Sistema (que també actuarà a Barcelona al juny), Nídia, Enchufada Na Zona o EU.CLIDES, entre molts d’altres. Aquest èmfasi en l’escena local es traduirà en el fet que d’aquests 70 concerts, 30 seran portugueso­s.

El director d’aquest Sónar Lisboa, João de Meneses, va ser el que va trencar el foc en la presentaci­ó –a què van assistir l’alcalde de la capital, Carlos Moedas, i la secretària d’Estat de Turisme, a més del cofundador del festival, Enric Palau– i va sintetitza­r les tres raons per les quals creia que Lisboa és una ciutat ideal per acollir el Sónar: la ciutat del Tajo és una cruïlla cultural única al món, sempre ha estat una urbs cosmopolit­a oberta i, finalment, des de fa uns anys està bolcada a refermar-se com a ciutat digital i del coneixemen­t.

Com explicaria poc després Ventura Barba –director executiu del Sónar mare– la proposta de voler organitzar una edició a Lisboa els va arribar gairebé quan va esclatar la pandèmia i el confinamen­t, i després de certa sorpresa inicial en coincidir amb aquella adversitat, van posar tots fil a l’agulla. I segurament aquesta edició podria haver arrencat un any abans si no hagués existit la covid.

Corroboran­t les paraules de

Barba, Enric Palau va comentar després de la presentaci­ó oficial –allà va dir que els omple d’“orgull i felicitat” aquesta joint venture amb “la ciutat agermanada de Barcelona”– la idoneïtat de Lisboa com a nova seu. Començant per una qüestió de proximitat i veïnatge geogràfic amb la capital catalana, fet que reforça la idea de pol ibèric, i d’altra banda, l’enorme riquesa cultural i musical de Portugal, fonamentad­a en un “mestissatg­e cultural excepciona­l”. I va citar com a exemple el kuduro, la música-cultura nascuda a Angola i que ha esdevingut un estil molt de moda i amb infinitat d’influèncie­s, tal com simbolitza la cantant Pongo.

I tampoc no s’ha d’oblidar el Sónar + D Lisboa, que en aquesta nova edició té un protagonis­me molt destacable amb més de 30 activitats, entre xerrades, instal·lacions, workshops, demos, experiènci­es immersives, exposicion­s i debats. Segons els organitzad­ors, un dels programes més amplis de la seva història.

L’àrea expositiva reuneix encert, brillantor i actualitat, amb una sèrie de propostes centrades en el canvi climàtic, la preservaci­ó dels recursos naturals, la intel·ligència artificial, la desinforma­ció, els algoritmes o el paper dels mitjans d’informació. En aquest apartat brilla amb enlluernad­ora llum pròpia la peça sonora immersiva Nati infiniti, escrita pel compositor Alessandro Cortini –popular per ser membre de la banda de rock industrial Nine Inch Nails–. Una peça sonora i lluminosa repartida en quatre plantes d’una fàbrica de farina, en desús, però amb tota la seva maquinària allà intacta; a cada planta sona una freqüència sonora diferent i només a la de dalt es poden combinar.

Altres propostes del Sónar+D que comissaria Antònia Folguera i que conviden al desplaçame­nt són una formidable instal·lació geològica immersiva titulada Earthworks i firmada per l’estudi britànic Semiconduc­tor –ja vista a Barcelona– o The murder of Pavlos Fyssas, de l’es

El festival oferirà 70 xous en diferents espais, gairebé la meitat protagonit­zats per músics portugueso­s

El Sónar + D anuncia un dels programes més amplis de la història, amb més de 30 activitats

La rabina francesa Delphine Horvilleur repassa a Vivir con nuestros muertos (Libros de Asteroide) alguns dels enterramen­ts que ha oficiat i els embasta amb els seus propis records i amb la tradició judaica. Leonor Mayor Ortega

Més informació a: www.lavanguard­ia.com/cultura

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain