La Vanguardia (Català-1ª edició)

Càstig per la bufetada més famosa

L’Acadèmia prohibeix Will Smith participar durant deu anys en la cerimònia dels Oscars

- FRANCESC PEIRÓN

Hi va haver una generació que es va fascinar amb la bufetada que Glenn Ford va clavar a Rita Hayworth a la pel·lícula Gilda, dirigida per Charles Vidor el 1946. Era la impotència d’un milhomes indignat davant una dona poderosa.

En una altra demostraci­ó que la realitat és més imaginativ­a que la ficció, aquella bufetada queda totalment relegada per la versió verídica contemporà­nia de la del venjatiu Will Smith al divertit Chris Rock a l’última gala dels Oscars. La violència té conseqüènc­ies, i Smith, que ja va dimitir de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogr­àfiques, va rebre divendres la seva represàlia. A més d’acceptar la seva dimissió, el càstig consisteix en deu anys de prohibició de participar en programes i esdevenime­nts de la institució, en persona o virtualmen­t, incloenthi, però no limitats, els premis de l’Acadèmia.

La junta de governador­s lamenta “la conducta inacceptab­le i nociva” de Smith i entona el mea culpa quan reconeix que no va intervenir de manera adequada en la retransmis­sió “per afrontar la situació”, es llegeix al seu comunicat, en què es disculpa amb Rock.

L’organitzac­ió no tenia gaire més marge en la seva represàlia, ja que no hi havia l’opció de suspendre’l o expulsar-lo perquè Smith es va anticipar presentant la seva renúncia.

La retirada de l’Oscar que va guanyar aquella nit per El método Williams ( King Richard), el seu retrat del pare de les germanes Williams, Venus i Serena, megacampio­nes en el tennis, havia quedat fora de qüestió. Nombrosos experts van assenyalar que era indefensab­le arrabassar-li l’estatueta quan no s’havia fet amb Woody Allen, a qui acusen d’haver abusat de la seva filla menor; amb Roman Polanski, o, encara més greu, amb el depredador sexual Harvey Weinstein, caigut en desgràcia, a qui es va permetre conservar l’Oscar malgrat que va ser condemnat a gairebé un quart de segle de presó a Nova York i té més causes pendents a Los Angeles.

L’Acadèmia va decidir aquest divendres en una reunió d’emergència, en lloc d’esperar el 18 d’abril. “L’acció per la conducta de Smith és un pas endavant en un objectiu més ampli de protegir la seguretat dels nostres artistes i convidats i restaurar la confiança en l’Acadèmia. Esperem que això pugui ser l’inici d’un temps de curació per a tots els involucrat­s i impactats”, afegeix.

I els seus dirigents volien tancar una qüestió que, a més de perjudicar la carrera profession­al de l’agressor, també repercutei­x negativame­nt en una organitzac­ió que no gaudeix precisamen­t de prestigi després d’un llarg període de greus crítiques per racisme i discrimina­ció de gènere en els reconeixem­ents.

Per l’analista Bill Carter, l’Acadèmia va perdre bona part de la seva legitimita­t per castigar quan no va expulsar l’agressor

La institució no tenia gaire més marge de represàlia; reconeix la seva culpa i demana disculpes a Rock

de la sala immediatam­ent i, per tant, li va permetre fer el seu discurs després de recollir el premi.

La nit dels Oscars del diumenge 27 de març s’ha convertit en la més comentada de la història, i no precisamen­t per la qualitat de l’espectacle, ni per les pel·lícules, ni pels guanyadors o els perdedors.

Havien passat més de dues hores en un ambient d’aparent camaraderi­a quan, de cop i volta, van aparèixer la bufetada i els improperis que van sortir de la boca de Smith contra Rock per haver fet un acudit sobre la calvície de la seva dona, Jada Pinkett Smith.

Al cap de tres dies, l’Acadèmia va assegurar en un comunicat que havia demanat a l’agressor que abandonés el Dolby Theatre i no ho havia acceptat.

Rock, fora d’escena, va confessar que no sabia res de l’alopècia de Jada i va rebaixar tensió: “M’ha clavat un cop de puny a la cara Muhammad Ali i no m’ha fet ni una rascada”. Smith va protagonit­zar el 2001 una pel·lícula biogràfica sobre el boxejador “més gran de tots els temps”. Rock va rebutjar presentar càrrecs i que la policia de Los Angeles fes fora Smith per la força.

 ?? BRIAN SNYDER / REUTERS ?? El moment en què Will Smith va clavar la ja famosa bufetada a Chris Rock a la cerimònia dels Oscars
BRIAN SNYDER / REUTERS El moment en què Will Smith va clavar la ja famosa bufetada a Chris Rock a la cerimònia dels Oscars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain