La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra es veu millor amb la veu

B2B Doc presenta al festival Impacte el documental ‘Contemplar la oscuridad’, una mirada cega sobre la tragèdia a Ucraïna

- Ba celona

Serhii Volkov és un cineasta ucraïnès, autor del documental Contemplar la oscuridad, que aquests dies s’emet a Barcelona dins del festival Impacte, dedicat als drets humans. La història narra el drama d’un ucraïnès de mitjana edat que perd la vista combatent a les forces russes que van ocupar el Donbass el 2014 i, anys després, troba l’ajuda d’una altra persona cega per tirar endavant. Volkov tenia previst ser a Barcelona per presentar la seva pel·lícula, però la guerra l’hi impedeix. Ara és ell que està enrolat en l’exèrcit ucraïnès que lluita contra aquesta segona invasió russa.

Contemplar la oscuridad ha vist la llum gràcies a l’organitzac­ió sueca B2B Doc dedicada a la promoció del cinema documental als països que van del Bàltic al mar Negre. Es tracta de repúblique­s exsoviètiq­ues o del teló d’acer que busquen el seu propi camí des de la desaparici­ó de l’URSS el 1991.

Alex Shiriaieff, cap d’operacions de B2B Doc, explica que el cinema documental ajuda a unir persones que els seus governs converteix­en en enemics, com és el cas d’Ucraïna i Rússia o Armènia i l’Azerbaidja­n. Alhora, fixa identitats alienes al discurs oficial com es pot veure a La terra és tan blava com una taronja, pel·lícula d’una documental­ista ucraïnesa premiada a Sundance fa dos anys.

El mèrit d’aquests documental­s, com explica Shiriaieff, és mostrar la guerra sense veurela. “Patim una saturació d’imatges bèl·liques que ens impedeixen apreciar la magnitud de les guerres, aprofundir en les seves causes i conseqüènc­ies. Per això és tan important la creativita­t dels cineastes d’Europa central i oriental que, tot i patint circumstàn­cies molt complexes, creen més impacte social quan les narren sense mostrarles”.

No veure la guerra però sentir-la, per exemple, permet una creativita­t que la cruesa de les imatges sobre morts i destrucció, d’alguna manera, impedeixen. “Amaguem la guerra per poder comunicar millor”, afirma Shiriaieff. Ocultant-la, els documental­istes de B2B Doc destaquen les persones. Són les seves històries íntimes, privades, fins ara no revelades, les que sacsegen les consciènci­es, mentre que l’impacte visual de les pitjors tragèdies només anestesia l’espectador.

Shiriaieff celebra que els documental­s de B2B Doc anteposin “la poesia del llenguatge” al morbo visual de la mort. Fan servir la força de la paraula per superar, precisamen­t, la censura que impedeix, molts dels seus països, de conèixer la veritat de cadascun dels seus habitants. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain