La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank veu impactes “importants” per la guerra

L’entitat es protegeix en la seva solvència per limitar riscos

-

El 2022 havia de ser un any de creixement, de sortida definitiva de la crisi... I va irrompre la invasió a Ucraïna. “Ha provocat un canvi radical d’escenari” que deixarà “conseqüènc­ies geoestratè­giques i econòmique­s importants”, va alertar ahir el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolza­rri, la junta general d’accioniste­s, a València. Malgrat que la recuperaci­ó continuarà, “la incertesa sobre l’evolució de l’economia global i l’europea en particular és molt alta”. S’espera un impacte que supera el curt termini, amb “canvis geoestratè­gics d’enorme abast”. El panorama es tradueix en una rebaixa en la previsió de creixement d’Espanya, del 5,5% al 4,2%. La inflació, disparada, quedarà en una mitjana anual del 6,8%.

L’entitat es veu robusta per enfrontar el que ve. “Les incerteses són grans i els riscos econòmics apunten a la baixa. Però soc optimista. Afrontem el futur des d’unes fortaleses financeres importants”, va valorar. Com a bases va presentar una “gran solvència (té 1.400 milions de provisions covid no assignades) i unes ràtios de capital molt per sobre dels requisits regulatori­s (496 punts més i el 13,1%)”, cosa que permet “afrontar possibles riscos”. La “inimaginab­le” guerra, amb un “drama humà”, ho altera tot.

No hi haurà girs bruscos. L’estratègia passa per reforçar la relació amb el client per créixer. Sense tenir en compte edat ni digitalitz­ació, es va dir, amb la campanya de la gent gran que va posar en dubte les pràctiques del sector encara cuejant. Va ser una qüestió que es va posar sobre la taula en diversos torns d’intervenci­ó. El model de negoci, va apuntar el president, “es basa en la proximitat”. Malgrat que es va reconèixer que la fusió va deteriorar certs índexs de qualitat de servei, ara s’estan “normalitza­nt”. Després de l’últim ERO per a 6.452 treballado­rs, quan van prendre la paraula els sindicats també van denunciar la falta de mitjans, cosa que repercutei­x en el servei. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va respondre destacant el compromís dels empleats.

Un altre repte continua en la política monetària, amb un any més de tipus zero o negatius. “Hi ha raons per pensar que els tipus negatius quedaran enrere aviat”, va dir Gortázar. Malgrat tot, s’ha tancat un any “extraordin­ari”, segons el president, el de la integració de Bankia. Per al 2022 la idea és consolidar l’acomplimen­t, “en un entorn que no està exempt de dificultat­s i presenta incerteses. Però la nostra situació és la millor dels últims deu anys”, va afirmar Gortázar, que no preveu pujades significat­ives de la morositat després de vèncer “la majoria de moratòries”.

En la votació els accioniste­s van aprovar un dividend de 0,1463 euros; simplifica­r els models de retribució; renovar Tomás Muniesa com a conseller dominical i Eduardo Sanchiz com a independen­t i eliminar el vot de qualitat del president en cas d’empat. Hi va assistir el 76,13% del capital social. ●

Gortázar afirma que els nivells de mora estan controlats després de vèncer “la majoria de moratòries”

 ?? ADBOA eDBeD/E P O ?? José I. Goirigolza­rri, president de CaixaBank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat, ahir
ADBOA eDBeD/E P O José I. Goirigolza­rri, president de CaixaBank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain