La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sateliot rep el plàcet

L’Estat pren un 15% del capital a través d’Indra, la Sepi i Enisa, i Cellnex s’hi incorpora com a soci amb un 3,5% més

-

La Sepi, el hòlding empresaria­l públic, va anunciar ahir la seva entrada en el capital de Sateliot, l’empresa catalana fundada per Jaume Sanpera per llançar una constel·lació de nanosatèl·lits que doni cobertura 5G i l’internet de les coses. La Sepi, a través de la seva gestora Sepides, aportarà 1,5 milions d’euros i prendrà un 4,69% de Sateliot. El grup públic s’afegeix així a Indra, la seva participad­a, que hi ha invertit 3 milions més i en controla un 10,5%. Einisa, per la seva part, empresa inversora del Ministeri d’Indústria, ha donat a la firma un préstec participat­iu de 640.000 euros.

“En total, Indra i la Sepi controlen un 15% i Domingo Castro, d’Indra, és un dels 8 consellers de l’empresa”, va explicar Sanpera. En la seva opinió, “és normal que l’administra­ció pública doni suport a una empresa com Sateliot, que és estratègic­a per la tecnologia, per la seva capacitat de crear llocs de treball i arrossegam­ent econòmic i perquè canviarà la manera de treballar en molts sectors”, va explicar. Sanpera va recordar que Sateliot ha tingut també el suport de la Generalita­t, que li va adjudicar el contracte per llançar un nanosatèl·lit de comunicaci­ons, Enxaneta, i ha estat el seu primer client.

“En països del nostre entorn com França, Alemanya o els Estats Units el suport públic a la indústria espacial és molt més gran”, va lamentar Sanpera, que va recordar que Starlink, la xarxa de nanosatèl·lits d’Elon Musk, ha rebut 6.000 milions de dòlars d’ajuts públics, un 50% de la inversió que ja ha fet.

La inversió d’Indra i la Sepi s’emmarca en la ronda de 10 milions d’euros llançada per Sateliot, en què també ha participat Cellnex, amb un 3,5% del capital, l’empresa danesa de software satel·litari GateHouse o l’accelerado­ra Evonexus. “Són tant inversors com socis industrial­s”, va explicar Sanpera.

Sateliot preveu llançar una constel·lació de 256 nanosatèl·lits per donar connectivi­tat als operadors de telefonia, que siguin com torres mòbils ubicades a l’espai, a 500 km d’altura. “Tenim contractes amb operadors globals que tenen 1.000 milions de clients. I hem començat a promociona­r els nostres serveis entre distribuïd­ors, consultore­s i integrador­s, i detectem un gran interès entre empreses de logística, marítimes, d’infraestru­ctures, agrícoles i ramaderes. La nostra tecnologia 5G redueix vora un 90% el cost de tenir l’internet de les coses per a aquestes empreses”, va assenyalar.

La firma preveu llançar el segon nanosatèl·lit a l’octubre i començar l’activitat comercial el 2023. Posar tota la seva xarxa de nanosatèl·lits en marxa requerirà una inversió de 250 milions d’euros, que preveu rendibilit­zar de pressa: el seu pla de negoci espera uns ingressos de 1.000 milions d’euros el 2025, amb 370 milions de benefici operatiu. ●

La companyia preveu llançar el segon satèl·lit a l’octubre i començar l’activitat comercial el 2023

 ?? CV ?? Jaume Sanpera, fundador i conseller delegat de Sateliot
CV Jaume Sanpera, fundador i conseller delegat de Sateliot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain