La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un My Lai gegantí

- Albert Montagut

El 16 de març del 1968 una companyia de soldats dels Estats Units va arrasar una petita població del districte de So’n Ting, al Vietnam. La matança de My Lai, així s’anomenava el poble, va ser duta a terme per la companyia Charlie, enviada a la zona per combatre insurgents del Viet Cong. L’operació es va complicar, embolicada en mala informació d’intel·ligència, estrès dels soldats, ordres poc clares i pèssim lideratge.

L’alferes William Calley va ser acusat formalment d’haver violat amb els seus soldats dones i nenes, i de massacrar 109 civils. En l’operació només es van confiscar tres armes. Calley, que acabaria indultat pel president Richard Nixon, té avui 78 anys i viu a Miami.

Els moviments pacifistes van fer servir My Lai per canviar el rumb d’aquesta guerra sense sentit i la mateixa història dels Estats Units.

El que va passar a Butxa és un My Lai de proporcion­s gegantines. Més de 400 persones assassinad­es, homes, dones i nens. Violacions, tortures sistemàtiq­ues, dies i dies de repressió i execucions.

El que va passar a Butxa no ha despertat la repulsa a Rússia com sí que va passar als Estats Units amb My Lai. No hi ha protestes pels carrers, els mitjans de comunicaci­ó russos no parlen del tema, el Govern de Putin diu que les víctimes són actors, no hi haurà judicis... És la diferència entre una democràcia, amb els seus problemes, i una dictadura.

Les imatges satèl·lits són definitive­s. Els cadàvers que es van trobar després de la sortida russa havien estat fotografia­ts per satèl·lits civils durant l’ocupació de la població. Les víctimes estaven als mateixos llocs i en la mateixa posició quan la ciutat es va alliberar. També hi ha enregistra­ments incriminat­oris.

La infàmia de Putin ja té un nom propi que el farà ingressar a l’infern de la història: Butxa.

La passada setmana en aquesta secció s’explicava la importànci­a de la tecnologia i les xarxes socials a l’hora de combatre la invasió. Les imatges de Butxa permeten pensar que la catàstrofe d’Ucraïna estarà sempre lligada a Putin i al seu Govern i, en part, al poble rus, una població majoritàri­ament desinforma­da i arrossegad­a per la bogeria del seu líder.

Però, en el fons, hi continua havent l’ésser humà. La maldat que va causar la desgràcia a persones innocents a My Lai es repeteix una vegada i una altra. Als Balcans, a Txetxènia, a Síria, i ara a Ucraïna, a Butxa. I el pitjor del que ha succeït és que, malgrat l’horror i les condemnes, tothom sap que tornarà a passar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain