La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cap guerra no pot destruir una ciutat”

El britànic Ben Wilson publica ‘Metròpolis’, una història dels 7.000 anys de les ciutats

- /

L’invent més gran de la humanitat sens dubte són les ciutats”, afirma l’historiado­r britànic Ben Wilson (Londres, 1980), en una conversa telemàtica des de casa seva, als afores de Londres. A aquest invent consagra el seu assaig Metròpolis (Edicions 62/Debate), i les converteix en personatge­s fascinants, monuments vius, des de la bruta i pudent Atenes de l’antiguitat fins als gratacels fàl·lics del Xangai actual, passant per les transaccio­ns comercials als carrerons del Bagdad del segle IX, els intercanvi­s del primer capitalism­e als cafès de Londres, l’embriagues­a de la belle époque parisenca... La ciutat, en contra del que molts creuen, és més sana que el camp: des del 1800 l’índex de vida hi és clarament superior.

És impossible no llegir el capítol sobre la destrucció i resiliènci­a de Varsòvia en la Segona Guerra Mundial i pensar en la Ucraïna actual. “No em vaig pensar mai que això tornaria a passar a Europa – reconeix–, el fenomen que anomeno les ciutats heroi. Els conquerido­rs, al llarg dels segles, han intentat prendre ciutats per motius simbòlics, però s’hi dona una impossibil­itat de practicar la guerra a causa del terreny; pocs exèrcits poden actuar-hi de manera efectiva, i per això les ataquen des de l’aire. És difícil subjugar-les, perquè són més que edificis: són la cultura, la gent, la memòria, les experiènci­es que s’hi concentren. Acostumen a ser una trampa per als invasors, que D’esquerra a dreta, els gratacels del districte financer de Xangai, el barri de la Comuna 13 de Medellín, la construcci­ó de la nova Eko Atlantic City, a Lagos, i un carrer verd, el Gonçalo de Carvalho, a Porto Alegre.

La columnista britànica reflexiona al seu nou llibre què suposa ser una dona de mitjana edat i a quins reptes s’ha d’enfrontar. Sempre amb el seu to d’humor caracterís­tic, en què no falta una bona dosi de realitat. Lara Gómez Ruiz

Més informació a: www.lavanguard­ia.com/cultura

 ?? A    B    BARG ??
A B BARG
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain