La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prendre nota de França

- Jordi Juan Director

La desfeta de conservado­rs i socialiste­s, els dos grans partits tradiciona­ls de França, en les presidenci­als d’aquest diumenge confirma d’una manera rotunda que els resultats de fa cinc anys no van ser una excepció, sinó la consolidac­ió d’un canvi radical del mapa electoral francès. S’imaginen el líder del PP demanant donatius per al seu partit perquè no ha arribat al 5% i no pot rebre ajuts del Govern per pagar les factures d’una campanya? Els entra al cap que el PSOE pogués obtenir un 1,7% de vots en unes eleccions generals i quedés en desena posició? Això ha passat aquest diumenge a França, on Els Republican­s, la formació hereva de la UMP fundada per Jacques Chirac, va fer una crida pública per demanar diners als votants per evitar desaparèix­er, i el Partit Socialista va obtenir el resultat més catastròfi­c de la història.

Fa cinc anys, Emmanuel Macron, que es va inventar un partit, La República en Marxa, i Marine Le Pen, amb el seu Reagrupame­nt Nacional, van superar la primera volta electoral. Durant tot aquest temps, ni els conservado­rs ni els socialiste­s no han pogut recuperar la seva posició de lideratge tradiciona­l i han tornat a cedir les dues primeres posicions a Macron i Le Pen. Però el que és pitjor, obtenint resultats encara més exigus.

La distribuci­ó electoral francesa no té res a veure amb la que hi ha avuiaEspan­ya,peròelPSOE­ielPPtambé­vanviurel’amenaçaden­oves formacions emergents. Albert Rivera, amb Ciutadans, va ser la millor còpia possible del projecte de Macron i, en el seu moment, semblava que podria aconseguir fins i tot arribar a la Moncloa. Els socialiste­s també van patir durant molt de temps l’atractiu d’Unides Podem, que els va arribar a superar en algunes enquestes.

L’exemple francès suposa tot un avís per a navegants que hauria de fer reflexiona­r els dos principals partits espanyols. Vox, que ahir va entrar al Govern regional de Castella i Lleó, està disparat en les enquestes i cal veure, tot i que encara és molt prematur, quins resultats podria obtenir una plataforma organitzad­a al voltant de Yolanda Díaz.

Vivim temps molt volàtils i la fidelitat del votant és més aviat escassa. No seria sobrer que PSOE i PP en prenguessi­n bona nota.

 ?? AVKIS KO
STA
TI
IDIS / R  T RS ??
AVKIS KO STA TI IDIS / R T RS
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain