La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una membre de les Pussy Riot es treu el braçalet electrònic i fuig del país

-

Amb unes tisores, Lucy Shtein, membre del grup feminista de punk-rock rus Pussy Riot, “va tallar” ahir amb el règim autoritari de Vladímir Putin traient-se del turmell el braçalet que li controlava els moviments. L’activista i regidora de Moscou a l’oposició feia mesos que estava en arrest domiciliar­i després de ser detinguda el gener del 2021 per haver participat en les protestes a favor de l’opositor Aleksei Navalni.

“La separació és com una petita mort, però m’he vist obligada a trencar amb la Federació Russa abans del que preveia”, escrivia l’activista a les xarxes, en què donava a entendre que abandonava el país. Malgrat que només li quedaven dos mesos d’arrest, Shtein explica que el 24 de febrer, quan Rússia va envair Ucraïna, tot va canviar: “No puc continuar a la mateixa ciutat”.

Shtein tenia prohibit sortir de casa entre les deu de la nit i les sis del matí, anar a esdevenime­nts públics o sortir de Moscou. Les autoritats van justificar la seva detenció al·legant que Shtein s’havia saltat les restriccio­ns sanitàries per la pandèmia.

Amb passamunta­nyes de colors i al ritme de punk-rock, les Pussy Riot han estat objecte de polèmica en nombroses ocasions els últims anys. El col·lectiu feminista, format el setembre del 2011 quan Putin va anunciar que es tornaria a presentar a la presidènci­a, ha protagonit­zat “escàndols públics” que han portat més d’una vegada els seus integrants a la presó.

El primer escàndol va ser el gener del 2012 a la plaça Roja. El segon i potser el més polèmic el van protagonit­zar el febrer d’aquell mateix any a la catedral del Crist Salvador de Moscou, on, amb els caracterís­tics passamunta­nyes, van cantar “Mare de Déu, deslliura’ns de Putin”. Després d’aquesta protesta, tres de les integrants van ser detingudes.

El parador de Shtein és desconegut. A la seva última publicació a les xarxes alguns dels seus seguidors li pregunten on és, i d’altres li diuen que esperen que hagi sortit de Rússia. Tampoc no falten els que li diuen traïdora. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain