La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE es divideix en les sancions al gas i el petroli russos pel xoc econòmic

-

No hi ha res descartat i tot continua sobre la taula. Però els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han constatat que, de moment, la divisió persisteix en un possible embargamen­t al petroli i el gas russos, especialme­nt per la reticència de països com Alemanya, Àustria o Hongria, molt dependents dels combustibl­es de Moscou. La Comissió Europea prepara un sisè paquet de sancions contra Rússia en què es podria incloure l’embargamen­t al petroli, però els països no estan preparats per tallar immediatam­ent per les conseqüènc­ies que això podria tenir per a les seves economies. Països com Alemanya han demanat un estudi d’impacte, per bé que tots els estats ja preparen la reducció de la dependènci­a.

“És un xoc asimètric que afecta els països de manera diferent; en termes de refugiats la pressió és més gran a l’est que no pas a la part occidental; en la qüestió energètica és més important al centre que no pas a la banda occidental. És un sotrac asimètric i s’ha de gestionar combinant la unitat amb la solidarita­t”, va admetre ahir el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

Per l’alt representa­nt, la guerra continuarà “amb sancions o sense”. “Les sancions tenen efecte a mitjà termini; l’exèrcit rus hi continuarà sent la setmana que ve i d’aquí dues setmanes; tant si comprem gas com no, continuarà tenint els mitjans per fer la guerra”, va argumentar. Per això va insistir en la necessitat d’ajudar finançant més armes per a Ucraïna, per bé que les dues mesures no són pas “excloents”. L’altra batalla, segons Borrell, és la de la narrativa, en què Rússia culpa Europa i les seves sancions de ser la causa d’una crisi alimentàri­a. Borrell va subratllar que és Rússia qui la provoca, i l’acusa de “bombardeja­r” els vaixells amb blat. “Bombardege­n ciutats i provoquen la fam al món”.

Els ministres van aprovar que la UE doni suport amb ajuda financera i amb un equip d’experts a les fiscalies del Tribunal Penal Internacio­nal i d’Ucraïna per documentar possibles crims de guerra comesos per les tropes russes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain