La Vanguardia (Català-1ª edició)

El suport dels ultres a Putin indigna l’establishm­ent dels Estats Units

La Fox i altres mitjans afins a Trump culpen Washington de la guerra

- FERNANDO GARCÍA

Primer van culpar Washington de la invasió russa d’Ucraïna. Després van alimentar la teoria de la conspiraci­ó del Kremlin sobre les suposades armes biològique­s dels Estats Units a Ucraïna. Ara posen en dubte la constataci­ó que Vladímir Putin i el seu exèrcit estan cometent crims de guerra al país envaït. Els incessants gestos de comprensió, indulgènci­a i, fins i tot, complicita­t de la ultradreta dels Estats Units a Moscou estan esgotant la paciència de l’establishm­ent.

El periodista de la CNN Jim Acosta va esclatar diumenge a la tarda contra l’ultra que catalitza la complicita­t ultra i trumpista envers el president rus: el presentado­r estrella de la Fox i actual patum de la dreta ultramunta­na dels EUA, Tucker Carlson. “El que Carlson diu –va afirmar Acosta– s’assembla molt al que vam sentir fa uns quants dies del portaveu de Putin”. L’informador de la CNN es referia a l’afirmació del seu col·lega de la Fox que la resta dels grups mediàtics estan “promovent mentides” sobre la guerra i potser estan amplifican­t l’abast dels atacs a la població civil.

Malgrat que va concedir que els soldats russos estan cometent atrocitats i que “certa part” de les imatges de cadàvers d’ucraïnesos que diàriament veiem als carrers del país “deuen ser reals”, Carlson va subratllar que “parlem d’Europa de l’Est, i allà tot és molt més complicat del que sembla a la televisió dels Estats Units”. Així doncs, les “falsedats” de la majoria dels mitjans “ens impedeixen saber què és veritat i què no”, va afegir.

El líder mediàtic dels ultres, amb partidaris de Donald Trump i promotors de les teories ultres de la conspiraci­ó com QAnon, ja s’havia guanyat dures acusacions de connivènci­a amb el Kremlin quan, a primers de març, va denunciar l’existència de “laboratori­s secrets d’investigac­ió biològica” a Ucraïna. El periodista va venir a identifica­r aquests centres científics amb les factories d’armes químiques i biològique­s que, presumptam­ent creades pel Pentàgon, el Govern rus va assegurar que havia localitzat a Ucraïna.

Carlson no va estar sol en la difusió de la teoria sobre els perillosos biolaborat­oris. També s’hi va afegir Donald Trump jr. a través del seu compte de 7,5 milions de seguidors a Twitter. I, abans que ell, s’hi havien afegit diferents webs afins al seu pare. Com Real Raw News, un portal repetidame­nt immers en casos de desinforma­ció que, amb gran èxit de públic, va difondre una suposada trucada de Putin a Trump per explicar-li que la invasió russa d’Ucraïna no era sinó una operació destinada a destruir laboratori­s d’armes biològique­s.

De ben poca cosa van servir els aclariment­s oficials i independen­ts sobre el caràcter pacífic de les instal·lacions d’investigac­ió concernide­s. “Aquests laboratori­s no són cap secret, ni il·legals”, va dir, per exemple, la professora de ciències i seguretat internacio­nal del King’s College de Londres Filippa Lentzos. “No s’estan utilitzant per produir armes. Això és desinforma­ció”, va remarcar. Però la tergiversa­ció va mantenir l’impacte en els cercles ultres.

La manipulaci­ó sobre els biolaborat­oris venia a sumar-se a les intervenci­ons en què Carlson i altres creadors d’opinió del país havien responsabi­litzat de la guerra el Govern dels Estats Units per haver “encoratjat” la integració d’Ucraïna a l’OTAN. “Nosaltres en tenim la culpa”, va tuitejar sota aquesta tesi l’analista conserva

La unitat que els dirigents dels EUA s’exigeixen davant “l’enemic” extern se n’ha anat en orris

dora Candace Owens.

“La gent es pregunta si l’extrema dreta als EUA influeix en Rússia o Rússia influeix en l’extrema dreta, però la veritat és que s’influeixen entre si”, es lamentava a The New York Times el professor de la Universita­t Johns Hopkins de Maryland Thomas Rid, especialit­zat en la desinforma­ció russa. Els ultres i Moscou, va afegir, “estan impulsant les mateixes narratives”.

Menys fins van estar alguns comentaris­tes davant un dels programes en què l’estrella de la Fox, amb el suport en aquest cas de l’exrepresen­tant demòcrata Tulsi Gabbard, va insistir en el seu suggerimen­t sobre les armes biològique­s. “Ells són actius russos i estem davant una guerra. Hi ha cas per aturar-los militarmen­t”, va proposar l’expresenta­dor de l’NBC Keith Olbermann. “Solien arrestar persones per fer coses així”, va dir l’actriu Whoopi Goldberg des del seu càrrec de copresenta­dora del programa de l’ABC The view.

La unitat que els dirigents dels Estats Units s’exigeixen sempre davant un conflicte exterior provocat per “l’enemic” se n’ha anat en orris. ●

 ?? PA RICK  . FALLON / AFP ?? Un camió de l’organitzac­ió Media Matters for America avisa que “Putin estima la Fox” davant els estudis de la cadena a Los Angeles
PA RICK . FALLON / AFP Un camió de l’organitzac­ió Media Matters for America avisa que “Putin estima la Fox” davant els estudis de la cadena a Los Angeles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain