La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enemics per sempre

- Sergi Pàmies

Ucraïna i França acaparen l’atenció informativ­a en una setmana en què també han passat altres coses, probableme­nt més irrellevan­ts. Exemple: La 2 ha estrenat un programa, Plano general, amb Jenaro Castro entrevista­nt un personatge d’actualitat. El primer va ser Pablo Iglesias, de promoció del seu llibre Verdades a la cara. Iglesias va ser crític amb la influència mediàtica de determinat­s periodiste­s televisius (Vallés, Ferreras, Marhuenda) i va lamentar el poder de la “dreta mediàtica”.

Quan Castro li va preguntar si l’esquerra mediàtica també actuava amb intencions malèvoles, Iglesias va respondre: “Hi ha menys esquerra mediàtica que dreta mediàtica”. És una obvietat que no sé si cal interpreta­r més com una projecció freudiana que com una voluntat autèntica de canvi. Castro va caure en el clixé gregari i cursi de preguntar “com et definiries” i Iglesias il va correspond­re amb una resposta igualment cursi i emfàtica: “Et defineixen els teus enemics”.

Nelson Mandela deia que per aconseguir la pau amb un enemic cal treballar amb aquest enemic fins que es converteix­i en el teu associat. No sembla que el món estigui gaire disposat a aplicar la doctrina Mandela i sí, en canvi, a definir-se a través d’enemistats rabiosamen­t cultivades. A França, els resultats de Marine Le Pen encarnen el triomf de l’enemistat com a credo. Són resultats que ens han de retrotraur­e als temps –parlo de fa vint anys– en què la candidata, contrària a la immigració i l’europeisme, repetia que el secret de la seva proposta és treure valor a la ideologia i centrar-se en les necessitat­s del país. Era una mena de populisme a la carta, lliure de l’obstacle, sempre desagradab­le, dels principis.

Els dies previs a les eleccions franceses han accelerat les estratègie­s d’intoxicaci­ó amb la intenció d’alterar previsions i modificar les expectativ­es sobre el desenllaç. Els conceptes veritat i mentida han patit una degradació molecular que podria degenerar en l’aparició de neologisme­s monstruoso­s: veritides i mentitats.

A Barcelona, mentrestan­t, continuen les hostilitat­s circulatòr­ies, ara amb l’inici de les obres de la Via Laietana. En comptes de donar la cara, els regidors s’estimen més que siguin els tècnics els

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain