La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès defensa a París el Midcat per transporta­r hidrogen verd

El president critica el PP per haver “blanquejat” la ultradreta amb Vox a Castella i Lleó

-

“Té sentit si ens permet que sigui un gasoducte de gasos renovables i, singularme­nt, d’hidrogen verd”. Pere Aragonès va defensar ahir així el Midcat durant un viatge a París per trobar-se, entre d’altres, amb el Sindicat d’Energies Renovables, organitzac­ió empresaria­l que aplega uns 450 productors. El president de la Generalita­t va estar acompanyat per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i per la d’Acció Exterior, Victòria Alsina, i va deixar ben clar que “en un primer moment” aquest gasoducte hauria de servir perquè hi circuli gas natural cap a Europa, però que en poc temps “hauria d’estar preparat per al transport d’hidrogen”.

El Midcat torna a estar en voga per la necessitat a Europa de reduir la dependènci­a del gas provinent de Rússia. El projecte es va aturar a Hostalric el 2019, però arran de la invasió russa d’Ucraïna ha revifat l’interès perquè travessi els Pirineus.

“Com més fonts alternativ­es d’energia hi hagi, menys dependènci­a hi haurà respecte a determinat­s productors”, va raonar Aragonès.

El cap del Govern català va visitar París just l’endemà de les eleccions presidenci­als franceses, que han deixat un enfrontame­nt entre Emmanuel Macron i

Marine Le Pen en segona volta. Aragonès es va mostrar preocupat pels resultats de l’extrema dreta a França i va aprofitar per llançar un toc d’alerta a Espanya amb la projecció de Vox: “El PP té una clara responsabi­litat d’estar blanquejan­t l’extrema dreta incorporan­t-la al Govern de Castella i Lleó”. “A Europa aïllen l’extrema dreta i en canvi a Espanya entra en els governs”, va afegir.

A les portes del museu d’Orsay de París, on va visitar una exposició sobre Gaudí produïda pel MNAC, el president de la Generalita­t va fer un repàs d’algunes qüestions de l’actualitat catalana, com ara la possible candidatur­a dels Jocs Olímpics d’hivern 2030 als Pirineus. Davant la proposta de Javier Lambán de separar discipline­s per gènere per tal que n’hi hagi més de les previstes inicialmen­t a Aragó, el cap de l’Executiu català va manifestar que “no visualitza” cap altra alternativ­a al compliment de l’acord tècnic validat a finals de març.

Aragonès va criticar la proposta de Lambán perquè obligaria a duplicar infraestru­ctures i, per tant, no seria sostenible, segons va dir, ni ambientalm­ent ni econòmicam­ent. Per això el president de la Generalita­t va tancar qualsevol possibilit­at de negociació amb Aragó.

Així i tot, Aragonès no va voler aprofundir sobre la taula de diàleg entre els governs espanyol i català per resoldre el conflicte polític i es va limitar a assenyalar els “treballs discrets” que s’estan fent per arribar a un acord. El president va evitar la qüestió i va rebutjar entrar “en especulaci­ons”. ■

 ?? BErcel nKíeri v eAc ?? Aragonès a París
BErcel nKíeri v eAc Aragonès a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain