La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts només avalarà els canvis en la política lingüístic­a si hi ha consens

-

Junts “només” donarà suport a la reforma de la llei de política lingüístic­a, que s’està negociant entre diversos grups polítics i entitats culturals i educatives, si “existeix el consens polític i social que requereix”, segons va assenyalar ahir el portaveu de la formació, Josep Rius.

Fa unes setmanes, JxCat, Esquerra, PSC i En Comú Podem van segellar un acord per reformar la norma, però unes hores després va quedar “al congelador”, en paraules de Junts, en espera que s’ampliés el consens amb les entitats culturals que s’hi havien oposat –Òmnium Cultura, Som Escola, Plataforma per la Llengua...– i amb la comunitat educativa i els principals sindicats del sector.

Rius, que també és vicepresid­ent del partit, va afirmar que les negociacio­ns per “millorar el text” s’estan duent a terme de manera “tranquil·la i silent”, i va assegurar que JxCat garantirà “que la reforma de la llei serveix per reafirmar la immersió”. “No hi haurà cap pas enrere en el suport a la immersió”, va sentenciar. Amb tot, el dirigent independen­tista no va aclarir si estan disposats a perdre el suport dels socialiste­s catalans per convèncer la CUP i les entitats culturals i educatives. “Com més ampli sigui el consens, millor”, es va limitar a dir.

D’altra banda, el portaveu va anunciar que el congrés de Junts, com ja va passar al conclau fundaciona­l del 2020, tindrà dues fases. A començamen­ts de juny, a la regió francesa de la Catalunya del Nord, es renovarà la direcció, de manera que hi pugui ser present el president, Carles Puigdemont.

Al cap d’unes setmanes, al juliol, s’abordaran les ponències, probableme­nt a Barcelona. La formació ha d’aprovar un full de ruta per fixar l’estratègia a seguir “un cop constatada la fallida de la taula de diàleg entre ERC i el PSOE”, segons va apuntar Rius.

L’executiva està acabant de definir el reglament per a la cita congressua­l, que haurà de ser aprovat per la militància. Al document s’especifica­ran les condicions per presentar candidatur­es, els terminis, etcètera. ■

El congrés de la formació tindrà dues fases: al juny es renovarà la direcció, i al juliol, l’estratègia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain