La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dona assassinad­a per la parella o l’exparella cada deu dies, balanç del 2022

Deu infants han quedat orfes de mare per la violència masclista des de l’1 de gener

- Ondrid

La violència masclista hi és, encara que des d’alguns sectors i àmbits s’entossudei­xin a blanquejar-la o amagar-la. Les xifres són rotundes, i això que només recullen la violència exercida per les parelles o les exparelles de les dones i no pas tots els casos considerat­s com a violència de gènere partint del conveni d’Istanbul firmat per Espanya el 2014, amb el govern de Mariano Rajoy.

Segons les dades facilitade­s ahir per la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, des de l’1 de gener i fins ahir, cada deu dies de mitjana una dona ha estat assassinad­a per la parella o l’exparella. No hi ha comparació amb cap altra mena d’assassinat­s, malgrat que hi hagi partits polítics que insisteixi­n a equiparar-hi les violències a l’entorn familiar.

Des que va començar l’any, deu infants han quedat orfes de mare. Els mesos més durs han estat el març i aquests dies de l’abril. Els primers dos mesos les dones assassinad­es (quatre) no tenien fills, però sí les sis víctimes mortals del març i els primers dies de l’abril (deu menors orfes).

A aquestes xifres s’hi ha d’afegir l’assassinat a mans del seu pare d’un nen d’11 anys a Sueca (València). L’home tenia la custòdia compartida del menor malgrat que hi havia una ordre d’allunyamen­t per violència masclista envers la mare. Des del setembre, les visites als fills per part de pares immersos en un procés de violència masclista estan suspeses. Però la falta de comunicaci­ó entre els dos jutjats (el de Família, que tramitava el divorci de la parella, i el de Violència de Gènere) va permetre que el nen fos al domicili patern el 3 d’abril.

Des del 2013 han estat assassinat­s 47 menors per violència de gènere a Espanya.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere pensa que no calen reformes legals per garantir que no hi tornarà a haver un episodi com el de Sueca. Rosell considera que la falta de comunicaci­ó entre els dos jutjats s’hauria evitat si els agents judicials implicats haguessin consultat el Sistema de Registres Administra­tius de Suport a l’Administra­ció de Justícia (Siraj), un sistema d’informació únic que permet la connexió entre els diferents registres: el Central de Penats, el de Protecció de les Víctimes de Violència de Gènere o el de Delinqüent­s

Sexuals, entre d’altres.

Segons Rosell, la proposta de llançar una alerta automàtica per avisar de les diferents actuacions dels jutjats en relació amb els menors o en casos de violència masclista que algunes organitzac­ions han proposat per evitar qui hi hagi un altre assassinat quan les víctimes han denunciat “està bé”, tot i que no pensa que sigui necessari. “Consultar el registre és una obligació dels agents judicials. No costa més de tres minuts”, va emfatitzar la delegada del Govern contra la Violència de Gènere.

Rosell també va fer referència al compliment de la llei de Protecció de la Infància, que impedeix les visites als fills dels progenitor­s implicats en un procés de violència de gènere. Sis mesos després que hagi entrat en vigor, “poques sentències sobre la custòdia o el règim de visites” han estat revisades, malgrat que la llei ho estableix. Aquest punt va ser recordat, per carta, als fiscals fa uns quants dies per part de la fiscal de sala delegada contra la Violència sobre la Dona, Teresa Peramato. Hi ha alguns juristes que consideren que falta que hi hagi una instrucció.

Rosell va ser taxativa. “No

Rosell pensa que hi havia instrument­s per evitar l’assassinat d’un nen d’11 anys a mans del seu pare a Sueca

“Consultar el registre per saber la situació d’una víctima o un agressor no costa més de tres minuts”

cal cap altre instrument legal. La norma és obligatòri­a des del setembre, i ja hi ha hagut una comunicaci­ó de la fiscal de sala de violència de gènere a totes les fiscalies perquè en aquests casos es demani la suspensió de règims de visita”. ●

 ?? Madri rcMee l Mr ?? Des del setembre als pares immersos en un judici per maltractam­ents se’ls suspèn el règim de visites
Madri rcMee l Mr Des del setembre als pares immersos en un judici per maltractam­ents se’ls suspèn el règim de visites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain