La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ser i no ser govern

- Alberto Fernández Díaz Advocat

l maig del 2023 se celebraran les eleccions municipals. Els comuns i la seva antecessor­a Iniciativa per Catalunya (IC) hauran governat Barcelona durant 40 dels 44 anys de democràcia local. Quan IC codirigia la ciutat amb el PSC no va condiciona­r mai la seva presència al govern a l’abandoname­nt de la centralita­t o al rebuig de construir la ciutat des de la suma d’esforços d’administra­ció i societat. Ara és el PSC qui cogoverna amb els comuns, i es pot afirmar que mai tan pocs havien governat tant, i, a més a més, d’una manera tan absoluta i sectària. Colau va obtenir fa tres anys només deu regidors: va retrocedir en la revàlida de la seva gestió a les urnes, i ni tan sols va ser la llista electoral més votada.

Si a Espanya és Pedro Sánchez qui decideix i Podem qui postureja, a Barcelona els socialiste­s governen, però qui resol les qüestions essencials de ciutat és el perfil gesticulad­or i radical de l’alcaldessa. A la pel·lícula urbana, la poli dolenta és Ada Colau, d’un govern municipal pitjor i amb un guió en què el poli bo, el PSC, és la mà dreta de l’esquerra extrema.

Hi ha dues maneres de no ser al govern local. Una, ser a l’oposició, i l’altra, formar-ne part sense condiciona­r-lo de manera determinan­t o estratègic­a. I això és el que passa quan s’és correspons­able de les destralade­s fiscals, de l’urbanisme tàctic, de la cotxefòbia governamen­tal, del nyap de la zona de baixes emissions (ZBE), de la brutícia de la ciutat, de la paràlisi de l’aeroport o de plans d’usos restrictiu­s i de les prohibicio­ns a activitats econòmique­s. O el nomenament partidista del Síndic de Greuges o l’escassetat d’habitatge social construït.

Hi ha dos grans blocs de govern sota

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain