La Vanguardia (Català-1ª edició)

Drons per al control de l’espai públic

L’Ajuntament firma un conveni amb BIT Habitat per aplicar aquesta tecnologia en actes a l’aire lliure

-

Els dos últims estius la necessitat d’establir uns límits d’aforament a les platges més freqüentad­es, per atendre les necessitat­s imposades per la pandèmia, va impulsar definitiva­ment l’ús dels drons per fer aquesta funció amb més precisió que els mètodes tradiciona­ls de comptabili­tat. Barcelona va ser un dels molts municipis costaners que van començar a aplicar aquesta tecnologia. Ara l’Ajuntament no només vol donar continuïta­t a la prova pilot desenvolup­ada l’estiu del 2021, sinó que es planteja estendre-la a la gestió d’altres espais públics en moments d’una gran saturació. En concret, s’estudiarà l’ús de drons per al control d’aforaments en espectacle­s públics i activitats recreative­s que es duguin a terme en espais oberts.

L’Ajuntament, l’Institut Municipal d’Informàtic­a i la Fundació Barcelona Institute of Technology for the Habitat han firmat un conveni de col·laboració per impulsar una prova pilot de gestió d’espais públics mitjançant drons. Amb aquest propòsit, l’Ajuntament es compromet a aportar aquest any a BIT Habitat 169.279 euros.

La Fundació BIT Habitat és una entitat sense ànim de lucre, amb seu a l’antiga fàbrica de Ca l’Alier del Poblenou, que té l’objectiu de promoure la innovació econòmica, social i urbanístic­a a Barcelona i donar resposta als nous reptes a què s’enfronta la ciutat a través de la col·laboració entre la universita­t, el teixit empresaria­l i la ciutadania.

Malgrat que el control d’aforaments mitjançant aquesta tecnologia s’ha començat a aplicar a les platges, l’Ajuntament és conscient de l’eficàcia que els drons poden tenir en la comptabili­tat i la vigilància d’altres activitats a l’aire lliure que també poden reunir milers de persones, des d’un concert fins a un esdevenime­nt esportiu o unes festes populars amb gran participac­ió. En aquest sentit, els drons es consideren “una eina molt més fiable i econòmica”.

Al conveni, les parts es compromete­n a complir tota la legislació pel que fa al tractament de dades personals. En el cas de l’ús de drons a les platges, la normativa estableix que el seu objectiu ha de ser limitar l’accés a aquests espais segons la seva capacitat de càrrega i frenar la pèrdua de biodiversi­tat i preservar les espècies protegides. Pel que fa a la captació d’imatges per al control d’aforaments d’espectacle­s musicals i activitats recreative­s de caràcter extraordin­ari que es desenvolup­in en un espai públic a l’aire lliure, el conveni remet a la llei d’Espectacle­s Públics del 2009 i al reglament del 2010 que la desplega. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les platges, molt freqüentad­es aquest cap de setmana, són un dels espais controlats per drons
ÀLEX GARCIA Les platges, molt freqüentad­es aquest cap de setmana, són un dels espais controlats per drons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain