La Vanguardia (Català-1ª edició)

La passió egípcia de Joaquim Clos

Hereta el comandamen­t de Derby Hotels i la devoció per les cultures antigues

-

Boris Izaguirre ha comunicat al seu Instagram que se sotmetrà a una intervenci­ó quirúrgica “que m’allunyi definitiva­ment de qualsevol risc cardiovasc­ular”. L’escriptor i presentado­r ha publicat fotos a l’hospital en què apareix somrient. vespres llegint i dibuixant. És un lloc amb una gran càrrega emocional, que em fa levitar”, afegeix.

A Madrid, cada dia va al seu taller estudi. “Soc molt disciplina­da i com deia Picasso, ‘que quan baixi la inspiració m’agafi treballant’. Per això hi vaig cada matí, perquè és quan hi ha més bona llum per pintar, desenvolup­ar idees, esbossos, prendre un te o llegir, i sempre amb música de tota índole de fons”. A les seves obres utilitza vidres i miralls, “és un recurs molt constant per involucrar l’espectador”. I hi contribuei­xen també les obres de gran format, “perquè m’agrada crear ambients, atmosferes, i les grans instal·lacions permeten abraçar l’espectador”, explica Valdés.

Alejandro Sanz i Rachel Valdés respecten la feina de cada un, i no solen opinar, “però sí que ho compartim, i intentem donarnos suport, perquè el que necessitem els artistes és que ens escoltin”. El seu fill Max sí que opina sobre el seu treball “Li agrada tot el que fa la mama. És molt graciós”. Amb tot, Valdés assegura que al seu fill el que més li agrada és el futbol.

Ella, en canvi, prefereix visitar museus: “Són la meva font d’inspiració i puc passar-me hores davant de l’obra d’un artista, parlant amb ell o intentant entendre l’època”, explica. Però li encanta l’art exposat en llocs públics o en una botiga de moda, com és el cas: “És molt més interessan­t perquè dona l’oportunita­t d’acostar i vincular l’art tant a experts com a gent que no el sol consumir”. El seu pròxim projecte serà una instal·lació a Toledo en plena natura.

La moda li interessa com a forma d’expressió. “M’agrada vestir-me de manera lleugera, senzilla i minimalist­a, i tot i que a les meves obres utilitzo el color, per a la roba prefereixo el blanc, el negre i els tons neutres”. Quan era joveneta va provar sort com a model, fins i tot va protagonit­zar el videoclip Traidora, de Marc Anthony, però ara no es planteja aparèixer en un d’Alejandro Sanz. Tampoc no considera que ser parella d’una estrella hagi influït en la seva vida: “Soc la mateixa persona i continuo desenvolup­ant el meu projecte artístic. ●

SAN'ORAL

Juli I, Damià de Pavia, Visia, Zenon de Verona, Sabas, Àngel, Arquimbau, Alferi, Víctor, Florentí, David, Josep Moscati un apassionat de la saga d’Indiana Jones, diu de broma. “M’ha agradat Mort al Nil, i quan era petit al·lucinava amb El secreto de la pirámide, que ha envellit molt bé”. Lògic, quan pràcticame­nt va aprendre a jugar entre sarcòfags: el 1992 el seu pare va crear el Museu Egipci de Barcelona-Fundació Arqueològi­ca Clos, un referent internacio­nal.

En l’aventura de la vida l’acompanya la seva esposa, Maria Cabré, psicòloga, psico

Viu a Madrid amb el cantant i amb el seu fill Max, de 7 anys, d’un matrimoni anterior amb un advocat català

Gaudeix quan el client aprecia dormir amb un Picasso o amb una escultura de 4.000 anys

pedagoga i directora de la Fundació Aura. “Ella ve d’una família que sempre s’ha ocupat dels altres. A la Fundació Aura, que els últims anys ha crescut molt, fan una gran feina, i no només buscant ajuda per a joves amb síndrome de Down, sinó fent que els empresaris canviïn la manera de veure el seu potencial. Me’n sento molt orgullós”. En Joaquim i la Maria tenen dos fills, de 6 i 8 anys. “Intentem inculcarlo­s els principis que ens han ensenyat: educació, tractar tothom igual, no tenir por i ser valents; no quedar-se esperant que les coses passin. La família per a mi és un dels valors més importants de què he pogut gaudir, i voldria que ells l’adaptessin”. ●

 ?? ARCHIVO ??
ARCHIVO
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain