La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tragèdia encara amb incògnites

Canal Historia i Movistar Plus+ estrenen cinc documental­s en commemorac­ió dels 110 anys de l’enfonsamen­t del ‘Titanic’

- REDACCIÓ

La nit del 14 al 15 d’abril del 1912 va tenir lloc el naufragi més cèlebre de la història. L’RMS Titanic, en el seu viatge inaugural, va posar rumb a Nova York des de Southampto­n, però a l’Oceà Atlàntic, davant les costes de Terranova, va topar amb un iceberg, cosa que va suposar el fatal desenllaç.

Aquesta setmana es compleixen 110 anys de l’enfonsamen­t i encara queden moltes incògnites per resoldre d’aquesta tragèdia en què van morir 1.500 persones. Canal Historia i Movistar Plus+ dediquen una programaci­ó especial amb l’emissió de diversos documental­s que miren de fer llum sobre els misteris que van envoltar l’enfonsamen­t d’un transatlàn­tic que es creia insubmergi­ble.

Canal Historia estrenarà aquest dijous

vinent tres produccion­s que rememoren aquest esdevenime­nt històric: Titanic: nuevas evidencias ( 22 h), Titanic: error de cálculo (23 h) i ¿Quién hundió el Titanic?

(23.55 h). En el primer, es tracta de respondre a debats que encara avui continue oberts com per què, quan el Titanic

va rebre diversos avisos de la presència d’icebergs, el capità s’hi va dirigir a tota velocitat sense canviar el rumb. Dues hores abans de la col·lisió, el Titanic estava fora de perill, abans de cedir inexplicab­lement: què va passar perquè s’enfonsés tan ràpidament?

En el segon documental, s’aborda el misteri d’un vaixell que va aparèixer en vista del Titanic i que s’hi dirigia, tot i que a l’últim moment va girar i es va allunyar. Un estudi va assenyalar el vaixell de càrrega California­n, malgrat que va estar aturat tota la nit, a diferència del vaixell misteriós. Més tard, el descobrime­nt de les restes del Titanic va absoldre el California­n i es van reformular les acusacions, que van implicar un altre vaixell: el canadenc Mount Temple.

En la tercera estrena de Canal Historia, s’analitza com els errors d’enginyeria i les circumstàn­cies adverses van conduir a la desaparici­ó del Titanic. A través de recreacion­s dramatitza­des, es descobreix­en una sèrie de detalls desconegut­s sobre la construcci­ó del transatlàn­tic que van determinar com i per què es va enfonsar i qui va ser el principal responsabl­e de la tragèdia.

Per la seva bandat, Movistar Plus+ estrenarà dos documental­s: 10 errores que hundieron el Titanic ( dijous 14) i Titanic, la creación de un gigante (divendres 15). En el primer, es revela que no hi va haver un únic factor per al naufragi del vaixell i analitza els deu errors que van marcar el destí fatal de la nau. En el segon, se submergeix l’espectador en el funcioname­nt del transatlàn­tic i es descobreix­en els seus secrets: els innovadors sistemes elèctrics i hidràulics, el sistema d’intercomun­icació i altres tecnologie­s revolucion­àries del moment. ●

 ?? ÍivALEiX ?? Imatge del transatlàn­tic que es mostra a Titanic: nuevas evidencias
ÍivALEiX Imatge del transatlàn­tic que es mostra a Titanic: nuevas evidencias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain