La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cambray reforça l’oferta d’FP, garanteix plaça als d’ESO i crea una oficina

-

El pla del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per evitar que hi hagi el desajust entre l’oferta i la demanda de places d’FP de l’estiu passat té tres eixos: més oferta de places, la garantia en la continuïta­t dels estudiants de 4t d’ESO que vulguin fer cicles de grau mitjà i l’acompanyam­ent als joves en el procedimen­t i la reorientac­ió d’estudis (només a Barcelona).

Cambray va presentar ahir, amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el nou model integrat de l’oferta de la formació profession­al, que inclou els cicles d’FP inicial, l’oferta ocupaciona­l i els certificat­s de profession­alitat i que ha comptat amb la complicita­t dels agents socials i empreses.

En exigència de la nova llei d’FP, que entra en vigor el curs que ve, i de les noves tendències europees, s’ha d’oferir l’oferta formativa de manera conjunta, que serà capitalitz­able i acumulable. “En un horitzó mitjà tindrem també centres integrats”, va dir Torrent, on s’oferiran totes les formacions.

El conseller Cambray va explicar que el curs 2022-2023 s’obririen 276 grups nous, amb un total de 7.593 places i 1.022 professors o especialis­tes nous, cosa que suposa una inversió de 117 milions. De totes maneres, aquestes xifres que signifique­n un increment respecte a abril del 2021 no preveuen l’augment de places improvisad­es a l’estiu. Eren 6.369 places (4.645 de grau mitjà i 1.724) mitjançant grups i ampliació de ràtios. Si es consoliden el curs que ve, es crearan, de fet, 1.224 places, un extrem que el conseller no va confirmar.

D’altra banda, Educació ha avançat la preinscrip­ció de cicles dels alumnes de 4t d’ESO. Amb això vol evitar que aquests joves, si tenen notes baixes, es quedin fora del sistema o hagin d’incorporar-se a l’FP en línia com el curs passat (en aquest sentit, Cambray va assegurar que els matriculat­s a l’Institut IOC per falta de places presencial­s van anar “recol·locant-se en cen

Els consellers d’Educació i Empresa van presentar el nou model integrat de formació profession­al

tres físics”). Així mateix, també s’ha potenciat el grau bàsic, per als que no obtenen l’ESO.

Finalment, el Consorci d’Educació de Barcelona ha obert una oficina d’accés a l’FP (Rosselló, 87-89), a l’estil de la finestra única università­ria, per informar-se, orientar-se i fer gestions. La falta d’acompanyam­ent a aquest alumnat va agreujar el problema el 2021. Aquest servei, de totes maneres, només és per a la zona educativa de Barcelona. ●

 ?? R v K    MM O ?? Cambray i Torrent ahir
R v K MM O Cambray i Torrent ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain