La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vivotecnia va rebre 17 milions per a experiment­ació animal

L’Executiu ignora quants diners es destinen a mètodes alternatiu­s

-

Les diverses institucio­ns públiques dependents del Govern espanyol s’han gastat, des del 2010, 16,9 milions d’euros en serveis encarregat­s a l’empresa Vivotecnia (que treballa en experiment­ació amb animals), segons la informació proporcion­ada per l’Executiu a preguntes de la diputada Pilar Calvo, de Junts per Catalunya, al Congrés. El gruix d’aquesta suma correspon a aportacion­s procedents del CSIC (15,9 milions d’euros).

En la resposta, el Govern espanyol reconeix que “no es pot determinar” la xifra que es pot haver destinat a la recerca de mètodes alternatiu­s a l’experiment­ació animal, per la falta d’un sistema efectiu per controlar aquestes dades. “Són centenars els projectes finançats que inclouen l’experiment­ació amb animals, i no consta la informació de quins incorporen mètodes alternatiu­s de manera explotable”, s’indica. I “no hi ha previsió específica en aquest moment de destinar-hi un import concret”.

“La xifra d’inversió en l’establimen­t de mitjans alternatiu­s a l’experiment­ació amb animals és difícil d’estimar” tal com està dissenyat el sistema regulat pel reial decret (del 2013), que regula les normes aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experiment­ació.

El gruix de les aportacion­s a Vivotecnia són de diversos centres del CSIC (15,9 milions d’euros des del 2010). En aquest cas, els imports abonats són per “la prestació del servei de manipulaci­ó, mantenimen­t i neteja d’animals de laboratori als animalaris”. La resta dels ajuts o contractes obtinguts per Vivotecnia es reparteixe­n entre l’Institut de Salut Carlos III, el Centre d’Investigac­ions Energètiqu­es, Mediambien­tals i Tecnològiq­ues (Ciemat) i l’Agència

Estatal d’Investigac­ió.

“A Espanya no s’està invertint en la recerca de mètodes alternatiu­s, malgrat que la legislació europea hi obliga els estats membres”, adverteix Pilar Calvo, que acusa el Govern de “passivitat” en aquesta qüestió. La diputada promou una sèrie d’esmenes al projecte de llei de Ciència, Tecnologia i Innovació, per garantir que el Govern inverteixi en la recerca de mètodes alternatiu­s a l’experiment­ació amb animals.

El 8 d’abril del 2021 l’oenagé Cruelty Free Internatio­nal va publicar un vídeo en què s’apuntava a la crueltat i la mala praxi exercida sobre animals sotmesos a experiment­ació al laboratori de Vivotecnia de Madrid, cosa que, segons la diputada, “ha deixat al descobert irregulari­tats en l’experiment­ació amb animals”. Una campanya a Change.org va reunir més d’1.290.000 firmes per evitar que Vivotecnia –contractad­a per la UB i el Parc Científic– sacrifiqui 32 cadells de gos de raça beagle en els experiment­s per al desenvolup­ament d’un fàrmac per tractar la fibrosi hepàtica i la mielofibro­si. ●

Junts acusa el Govern central d’incomplir la directiva europea i reclama canvis legislatiu­s

 ?? KíivíAv     A  v ?? Animals sotmesos a experiment­ació al laboratori de Vivotecnia de Madrid
KíivíAv A v Animals sotmesos a experiment­ació al laboratori de Vivotecnia de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain