La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pel·lícules multipremi­ades i obres internacio­nals a la cartellera

- InforNació eCaHora/a UerT J. BARRANCO, M. CAMPS, M. CHAVARR A, . N S, . MA OR, . M , . S S

Cinema

Els Oscars

Les vacances són el moment ideal per recuperar els títols que fa només dues setmanes es van emportar els grans premis del cinema. CODA: los sonidos del silencio va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula. El film de Siân Heder sobre una noia, l’única que hi sent en una família de sordmuts i que vol ser cantant, és una delícia. També ho és Belfast, Oscar al millor guió original, que recrea la infantesa del seu director, Kenneth Branagh, a la capital d’Irlanda del Nord quan van començar els enfrontame­nts entre catòlics i protestant­s. I continua a la cartellera Drive my car, Oscar a la millor pel·lícula internacio­nal. El film de Ryūsuke Hamaguchi, basat en un relat de Haruki Murakami, desperta fílies i fòbies a parts iguals.

No!etats a la cartellera

Aquest dimecres arriben a la cartellera dues pel·lícules que tenen l’aval d’haver passat pel Festival de Canes. La finlandesa Compartime­nto n.º 6, de Juho Kuosmanen, recrea el viatge d’una jove als confins de Rússia, un viatge inquietant que canviarà la vida de la protagonis­ta i no deixarà indiferent l’espectador. Els directors francesos Fanny Liatard i Jérémy Trouilh estrenen a Espanya Gagarine, la història dels habitants d’un complex d’habitatges que van ser demolits als afores de París.

Cinema familiar

Per bé que es va estrenar el 8 d’abril, Bèsties fantàstiqu­es: els secrets de Dumbledore encara és l’estrella de la cartellera. El tercer lliurament de la sèrie escrita per J.K. Rowling és ple d’aventures i misteris, i té Jude Law en el paper del jove Albus Dumbledore. Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe i Brad Pitt protagonit­zen La ciudad perdida, una d’aquelles pel·lícules d’aventures de tota la vida per gaudir en família que segueix l’empremta de títols dels vuitanta com La joya del Nilo.

Plataforme­s

Sèries

En l’era de l’streaming, les estrenes són constants, però seria un delicte no aprofitar aquests dies per posar-se al dia amb algunes ficcions. Un exemple és Élite (Netflix), que ha estrenat la cinquena temporada, o Herederos de la Tierra, a la mateixa plataforma, una nova sèrie que comença el 15 d’abril. A HBO Max destaca Tokyo vice, que suposa la tornada a la televisió de Michael Mann, i a Amazon Prime Video arriba la segona temporada d’El internado: las cumbres, que promet més suspens.

Cinema de Setmana Santa

Les pel·lícules de Setmana Santa són un clàssic d’aquesta època, però no sempre es troben a les grans sales. Aquí hi ha algunes recomanaci­ons clàssiques per veure des de casa, com La resurrecci­ón de Cristo i Noé, totes dues disponible­s a Netflix. A Amazon Prime Video també hi ha oferta, com ara Los diez mandamient­os o la mítica i sempre polèmica La pasión de Cristo.

Altres no!etats

Més enllà de les sèries i el cinema específic d’aquests dies, les novetats semblen infinites, però no pot faltar el nou documental de Laura Pausini a Amazon Prime; la truculenta Jimmy Savile: una historia británica de terror, a Netflix, i Santos criminales (HBO Max), la pel·lícula preqüela de Los Soprano.

Oferta internacio­nal

En aquesta època coincideix­en alguns dels millors muntatges de la temporada, com el Beckett Final de partida, al Romea; L’oreneta, de Guillem Clua, a La Villarroel; el Macbett de Ionesco i el Harakiri de Les Impuixible­s, al TNC; El cóndor y el puma, d’Andrés Lima, i Síndrome de gel, de Xicu Masó, al Teatre Lliure; o El més bonic que podem fer, de la companyia Sixto Paz, al Centre de les Arts Lliures: la història de l’àvia del dramaturg Jan Vilanova Claudín, una nena de la guerra.

Musicals

Alguns dels musicals d’aquesta temporada arriben a les últimes funcions. Al Tívoli, Cantando bajo la lluvia ofereix l’última el 18 d’abril. I fins al 22 de maig encara es pot veure Billy Elliot, la commovedor­a història del nen ballarí, al Victòria. La filla del mar, a partir de l’obra d’Àngel Guimerà, continua al Condal fins al 8 de maig. I al Poliorama, amb moltes setmanes al davant, Tricicle dirigeix el recuperat èxit Forever young.

La Passió de esús

Les tradiciona­ls representa­cions de

La Passió omplen aquests dies de Setmana Santa els teatres de poblacions com Cervera (divendres 15, 16 h), Esparregue­ra (divendres 15, 10.30 h) i Olesa (divendres 15, 11 h). Per a Ulldecona cal esperar al dia 24 (17 h, en castellà), el mateix diumenge que també hi ha funció a les altres poblacions. Un cas a banda és Verges (dijous 14, 22 h), amb la processó que inclou la Dansa de

la mort, representa­da des de l’edat mitjana i d’accés lliure, a més dels passatges de la Passió, amb entrada.

 ?? WARNER BROS / EP ?? Jude Law és Albus Dumbledore a Bèsties fantàstiqu­es: Els secrets de Dumbledore
WARNER BROS / EP Jude Law és Albus Dumbledore a Bèsties fantàstiqu­es: Els secrets de Dumbledore

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain