La Vanguardia (Català-1ª edició)

París redescobre­ix Gaudí

El Museu d’Orsay ofereix la primera gran exposició sobre l’arquitecte

-

Durant més de tres mesos, fins al 17 de juliol, Antoni Gaudí compartirà espai a París amb Vincent van Gogh i mestres de l’impression­isme. Serà al Museu d’Orsay, que dedica a l’arquitecte català la primera gran exposició monogràfic­a organitzad­a mai a França.

La mostra és una versió reduïda i adaptada de la que es va poder veure al MNAC. A la inauguraci­ó ahir hi va assistir el president Aragonès. A més de ser un esdevenime­nt en la densa agenda cultural parisenca, suposa un excel·lent aparador de

Barcelona i Catalunya no només pel públic francès sinó pels milers de turistes de tot el món que visiten diàriament aquest museu a la riba esquerra del Sena.

“No sabia que havia fet tants edificis a Barcelona, a més de la Sagrada Família –va comentar ahir, durant la visita de premsa, Laurie Leclere, periodista cultural de l’emissora 107.7–. Aquí hi ha les fotos, però venen ganes d’anar a Barcelona a veure’ls de debò. També m’ha sorprès el mobiliari”.

Els panells informatiu­s –i no passa sempre a França– ofereixen pinzellade­s clares i didàctique­s. Se’l descriu, d’entrada, com un artista “que escapa de les classifica­cions habituals de la història de l’arquitectu­ra i de les arts decorative­s”. Entre les sales més interessan­ts hi ha la que explica “els mètodes de treball atípics”, l’ús de fotografie­s i de miralls com a inspiració en el tridimensi­onal, i una altra on queda patent l’originalit­at dels projectes que va realitzar Gaudí quan estudiava l’ofici. “És un geni o un boig!”, va aventurar el director de l’Escola d’Arquitectu­ra de Barcelona el 1878.

També s’explora la relació de l’artista amb Eusebi Güell, que qualifica de “dandi de la Catalunya identitàri­a”. Gaudí i el seu mecenes compartien “la passió per Catalunya com a pàtria mediterràn­ia i la fe religiosa”. La mostra acaba amb un quadre de Tàpies, Tríptic ( 1948), l’explicació de la tràgica mort de Gaudí i el paper de Salvador Dalí per reconèixer-li tot el mèrit artístic. ●

 ?? JORDI BEDMAR   ACN ?? La inauguraci­ó de l’exposició ahir a París amb les autoritats catalanes
JORDI BEDMAR ACN La inauguraci­ó de l’exposició ahir a París amb les autoritats catalanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain