La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia d’Ucraïna caurà aquest any un 45%

Rússia anuncia que deixarà d’emetre bons el 2022

- PETROSoGE

Els pitjors pronòstics es fan realitat. El Banc Mundial és la primera institució internacio­nal que ha mirat d’estimar el cost econòmic del conflicte entre els dos països involucrat­s. El balanç és desolador.

El PIB d’Ucraïna s’enfonsarà aquest any un 45,1%, tot i que la xifra és provisiona­l i dependrà molt de la durada i de la intensitat de la guerra.

Pel que fa a Rússia, amb l’economia ofegada per les sancions internacio­nals, aprofundir­à en l’actual recessió, amb una contracció per a finals d’any que tocarà un 11,2%.

“La magnitud de la crisi huma

Anitària desfermada per la guerra és sorprenent. La invasió russa està clavant un revés massiu a l’economia d’Ucraïna i ha infligit danys enormes a les seves infraestru­ctures”, va declarar Anna Bjerde, vicepresid­enta del Banc Mundial per a la regió d’Europa i Àsia Central. “Ucraïna necessita un suport financer massiu demanera immediata mentre lluita per mantenir la seva economia en marxa i el Govern en funcioname­nt per donar suport als ciutadans ucraïnesos que estan patint i fent front a una situació extrema”, va afegir.

Malgrat que és prematur avançar desenvolup­aments futurs, l’economia d’Ucraïna ho haurà de confiar tot a la reconstruc­ció per tornar a remuntar. Les estimacion­s oficials apunten a uns 14.000 edificis residencia­ls completame­nt destruïts, dels quals destaquen uns 800 immobles de més de dotze pisos que es remuntaven a l’època soviètica. A aquests números caldria afegirhi uns 72.000 habitatges parcialmen­t destrossat­s. “Mai des de la Segona Guerra Mundial un país europeu havia patit tanta destrucció”, declarava el ministre ucraïnès de Desenvolup­ament Regional, Oleksí Txernixov.

Rússia va anunciar ahir que suspendrà l’emissió de bons durant la resta de l’any, cosa que suposa abandonar el mercat de capitals internacio­nals. Moscou pren aquesta decisió dies després que incomplís els terminis de dos bons en pagar als inversors en rubles en lloc d’en dòlars, i que S&P Global Ratings rebaixés la seva qualificac­ió creditícia a la d’“impagament selectiu”.

Les conseqüènc­ies són de primera magnitud també per a l’àrea del Caucas, a causa dels lligams comercials amb els dos països en guerra. Així, l’economia de la regió d’Europa i Àsia Central caurà un 4,1% aquest any, en contra d’un creixement d’un 3%. A més de Rússia i Ucraïna, es preveu que Bielorússi­a, el Kirguizist­an, Moldàvia i el Tadjikista­n entrin en recessió aquest any. “La guerra d’Ucraïna i la pandèmia han demostrat que les crisis poden fer retrocedir anys de renda per càpita i avanços en el desenvolup­ament”, apunta el Banc Mundial. ●

El Govern de Kíiv estima que hi ha 14.000 edificis residencia­ls completame­nt destruïts

 ?? Barcel nKíiiíveAc­Kl L íB ?? Danys materials visibles a la ciutat de Borodianka
Barcel nKíiiíveAc­Kl L íB Danys materials visibles a la ciutat de Borodianka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain