La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comprar, un 6,8% més car que el 2021

-

El final de les restriccio­ns a la mobilitat que va portar la pandèmia i l’arribada de refugiats de l’est d’Europa per la guerra han fet un tomb en el mercat del lloguer: després de tretze mesos de descensos interanual­s, les rendes van tornar a pujar al març respecte a l’any passat, segons les dades dels portals Fotocasa i Pisos.com. HousingAny­where, un portal internacio­nal, destaca que el fenomen, a més, no és exclusiu d’Espanya: la pujada mitjana a les grans ciutats europees és d’un 14,5%, i en totes aquestes poblacions ja s’han superat els nivells prepandèmi­a.

Segons Pisos.com la pujada interanual mitjana del lloguer a Espanya va ser d’un 5,09% al març, una taxa que Fotocasa redueix a només un 0,8% interanual i a un 2,5% respecte al desembre.

Els augments són especialme­nt forts, com en tot Europa, a les grans capitals. Segons dades de Fotocasa, les alces van ser d’un 17,2% interanual a Alacant, un 15,1% a Barcelona, un 14,5% a Segòvia (que absorbeix residents que treballen a Madrid, on els lloguers només han pujat un 4,8%), un 12,9% a Màlaga, un 10,2% a València o un 9% a Múrcia.

María Matos, directora d’estudis de Fotocasa, assenyala que “la demanda sembla que tendeix a incrementa­r-se mes a mes. Les grans ciutats es tornen a omplir de joves estudiants, que són els que més busquen un habitatge de lloguer”, perquè ha començat el segon semestre del curs i la majoria de les facultats han tornat a exigir presencial­itat. Portaveus de HousingAny­where van destacar que s’ha reactivat la “reubicació de talent”, de manera que les empreses han duplicat les sol·licituds de pisos per acollir treballado­rs que es desplacen des d’un altre país. Djordy Seelmann, director gene

Comprar un habitatge a

Espanya va ser al març un 6,8% més car que fa un any, segons la taxadora Tinsa, amb les pujades més importants a les àrees metropolit­anes de les grans ciutats (8%) i els municipis més petits (7,7%). Tinsa, que elabora un índex amb l’evolució dels preus de l’habitatge nou i utilitzat, destaca que al març es va desacceler­ar el ritme de pujada: els preus van augmentar un 0,3% respecte al febrer, quan l’alça aquest mes va ser d’un 0,4% respecte al gener. Segons Cristina Arias, directora d’estudis de Tinsa, l’alça interanual és forta perquè al març “encara no s’havia registrat el dinamisme que finalment hi va haver en mesos posteriors del 2021”, per això els pròxims mesos la taxa de creixement es desacceler­arà. ral del portal paneuropeu, va assenyalar que també “veiem una afluència creixent de persones desplaçade­s per la guerra a altres països europeus”, des dels refugiats ucraïnesos que fugen dels bombardejo­s fins a profession­als tecnològic­s i empresaris russos que pretenen eludir l’impacte de les sancions occidental­s.

Paral·lelament l’oferta de lloguer s’ha reduït, ja que milers d’habitatges turístics es van destinar a lloguer de temporada (de menys d’un any de durada) quan el tancament de fronteres va impedir de viatjar, i ara, un cop acabats aquells contractes, tornen a l’activitat turística. Això ha pro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain