La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Le Pen té ara gairebé les mateixes oportunita­ts de guanyar que Macron”

-

Le Pen pot ser presidenta? Marine Le Pen té ara gairebé les mateixes oportunita­ts de guanyar que Emmanuel Macron. Quina diferència espera que hi hagi entre ells en la segona volta? Del que estic segur és que n’hi haurà molt poca. Si guanya Macron, serà per poc: per un 51%, una miqueta més de la meitat, davant el 49%, gairebé la meitat de Le Pen.

La majoria d’analistes, en canvi, veuen guanyador Macron.

El problema és que aquesta petitíssim­a diferència que preveuen podria donar-se, encara que tan menor, entre una victoriosa Le Pen amb el 51% i un Macron derrotat amb el 49%.

Per poquíssims vots seria un terratrèmo­l polític mundial.

Doncs no descartin a França una sorpresa similar a la que va donar Trump als EUA també per molts pocs vots.

En quines enquestes es basa vostè?

La candidatur­a de l’encara més ultradretà que Le Pen, Zemmour, ha minat la ultradreta­na Le Pen en la primera volta; però ara, en la segona, es convertirà en el seu gran aliat.

Però Le Pen amb prou feines li ha tret un punt d’avantatge a l’esquerrà Mélenchon.

I aquí hi ha el perill per a Macron. El factor clau en la segona volta que pot fer presidenta la ultradreta­na és que molts de Mélenchon s’abstinguin en la segona volta. I és possible.

Però l’esquerrà Mélenchon no és més a prop de Macron que de Le Pen?

Compte! El 2006 Mélenchon va publicar tuits amb posicions comunes amb Trump. I ha establert simetries entre Macron i Le Pen com dues cares del mateix enemic. Ja ha trencat la frontera simbòlica de l’esquerra davant l’extrema dreta.

No eren només paraules en campanya?

Sondejos molt fiables apunten que un 30% de l’electorat de Mélenchon podria inclinar-se ara per Le Pen i la majoria almenys abstenir-se sense votar Macron.

Fins ara el consens de tots contra l’extrema dreta havia funcionat.

Però avui hi ha confusioni­sme entre els de Mélenchon, que ha demanat de no votar l’extrema dreta en la primera volta; però –atenció– encara no ha demanat de votar contra l’extrema dreta en la segona.

Per què Le Pen guanyaria tants vots?

Perquè ha fet una campanya molt social mentre apareixia com a moderada gràcies a l’extremisme de Zemmour. En canvi, Macron ha fet una campanya cap a la dreta amb l’augment de l’edat de jubilació –molt impopular– com un dels seus temes estrella.

Els francesos voten en la primera amb el cor i en la segona amb la raó?

És així o, millor, era així. Avui la digitalitz­ació ha generat una enorme confusió, jo parlo de confusioni­sme, que no permet discernir amb tanta claredat com abans.

 ?? Ba ??
Ba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain