La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esclat social força Sri Lanka a suspendre el pagament del deute extern

-

Acorralada per una crisi sense precedents, Sri Lanka va anunciar ahir als seus creditors la suspensió del pagament del deute extern, que suma 51.000 milions de dòlars. El Govern de Colombo està a punt d’esgotar les reserves de divises, per la qual cosa ha lamentat haver de triar entre cobrir les importacio­ns bàsiques d’aliments i combustibl­e o satisfer els compromiso­s financers. La contestaci­ó social de les últimes setmanes ha posat contra les cordes el Govern de Gotabaya Rajapaksa, i ha precipitat la primera suspensió de pagaments de la història del país.

Tot i que Colombo està negociant un préstec de 3.000 milions de dòlars del Fons Monetari Internacio­nal a canvi de reformes, podria demorar-se durant mesos, per això es preveu una reestructu­ració del deute amb els seus principals creditors, que són el Banc Mundial, el Banc Asiàtic de Desenvolup­ament, la Xina i el Japó. L’Índia, en segon pla, ha estat enviant vaixells amb combustibl­e, a crèdit.

Les protestes contra l’escassetat de gasolina, els talls d’electricit­at de 13 hores i la carestia van degenerar fa dos divendres en un intent d’assalt a la casa del president. Tot seguit, va ser proclamat l’estat d’excepció, ara aixecat.

Així mateix, totes les carteres s’han renovat, després de la dimissió en ple del govern, excepte el president i el seu germà, que és primer ministre. Aquests van celebrar el 2019 el retorn al poder amb retallades d’impostos, a les portes de la pandèmia. La reducció d’ingressos ha resultat letal, combinada amb l’enfonsamen­t del turisme i la inflació derivada de la guerra d’Ucraïna. ●

Colombo destinarà les divises que li queden a les importacio­ns bàsiques d’aliments i combustibl­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain