La Vanguardia (Català-1ª edició)

El País Basc estrena un cribratge pioner de la depressió entre adolescent­s

Els profession­als revisaran factors de risc i podran fer un qüestionar­i

-

El Servei Basc de Salut-Osakidetza ha mogut fitxa per intentar detectar la depressió entre adolescent­s, i farà un cribratge en aquest grup d’edat. La iniciativa buscarà una escolta activa per part dels profession­als sanitaris, vigilarà altres trastorns i factors de risc associats –de tipus biològic, psicològic, familiar o social– i, en cas de dubte, farà un breu qüestionar­i als menors. Des de la Societat de Psiquiatri­a Infantil de l’Associació Espanyola de Pediatria consideren aquest pas “una gran innovació pionera i molt recomanabl­e”.

Aquest cribratge de la depressió major en l’adolescènc­ia és una de les iniciative­s emmarcades en el Programa de Salut Infantil que Osakidetza ha començat a desplegar a la xarxa d’atenció primària. L’actualitza­ció d’aquest programa, iniciada el maig del 2020 i pilotada per un grup de 30 pediatres i infermeres de pediatria, va coincidir amb una preocupaci­ó creixent per la depressió en l’adolescènc­ia, un problema que s’ha agreujat durant la pandèmia.

Emilio Aparicio, pediatre d’atenció primària, ha estat l’encarregat de coordinar el Programa de Salut Infantil, i subratlla la necessitat d’afrontar aquesta tendència: “No es tracta de crear alarmisme, però és un tema a atendre i que no se’ns pot escapar de les mans. Es tracta que els profession­als tinguin una actitud proactiva i una vigilància”.

La presidenta de la Societat de Psiquiatri­a Infantil de l’Associació Espanyola de Pediatria, Azucena Díez, posa en relleu el context dels últims dos anys: “Cal recordar que la depressió és un problema de salut molt important i que genera un gran impacte en totes les àrees de la vida. Els estudis elaborats des de la pandèmia suggereixe­n que s’ha multiplica­t per 3-4 en adolescent­s els últims dos anys. Constituei­x una de les principals causes d’incapacita­t laboral, i quan la depressió apareix en edats més primerenqu­es tendeix a recórrer al llarg de la vida”.

La depressió és, a més a més, la principal causa de suïcidi i, alhora, “el suïcidi representa la segona/tercera causa de mort en menors de 18 anys”, explica

Díez. “Per tant, el cribratge de depressió mitjançant qüestionar­is senzills és una mesura molt oportuna. És important assenyalar que aquest cribratge ha d’anar associat amb un accés a mesures tant preventive­s com de tractament efectives”, indica.

En el cas concret del País Basc, el Programa de Salut Infantil es basa en referèncie­s internacio­nals en aquest àmbit i en la Guia de pràctica clínica sobre la depressió en la infantesa i l’adolescènc­ia publicada pel Ministeri de Sanitat. Aquest cribratge es farà únicament entre nens i adolescent­s de més de 12 anys, i estableix, en primer lloc, la necessitat d’observar trastorns que hi poden estar associats, des de l’ansietat fins a la fòbia social o l’abús de tòxics. A més a més, els profession­als hauran de posar l’atenció en factors de risc associats, tant individual­s (biològics i psicològic­s) com ambientals (familiars i socials).

En cas de dubte, podran plantejar un qüestionar­i amb dues preguntes relacionad­es amb l’interès o gaudi “fent les coses” i la sensació de “sentir-se desanimat, deprimit o sense esperança”. A partir d’allà, s’estudiaria la possibilit­at de derivar els joves a centres de salut mental infantojuv­enil.

Emilio Aparicio destaca l’avantatge que suposa per als profession­als sanitaris conèixer “tot l’historial dels pacients des que neixen fins als 14 anys”. Així mateix, incideix que s’està treballant per reforçar el moment en què passen al metge de família amb la creació de grups de transició en l’adolescènc­ia i l’establimen­t d’un protocol perquè qualsevol problema es detecti des del primer moment.

Azucena Díez, per la seva part, subratlla que aquesta “detecció precoç” “minimitza les conseqüènc­ies” i, si escau, permet accedir a “tractament­s efectius, tant psicoterap­èutics com farmacològ­ics”. ●

La Societat de Psiquiatri­a Infantil alerta de l’augment de casos de depressió des de la pandèmia

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El cribratge es farà entre els joves de més de 12 anys per detectar trastorns relacionat­s amb l’ansietat i la fòbia social
ANA JIMÉNEZ El cribratge es farà entre els joves de més de 12 anys per detectar trastorns relacionat­s amb l’ansietat i la fòbia social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain