La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alça de la inflació deixa 264 licitacion­s desertes

Els contractis­tes demanen tornar a indexar els contractes

-

L’augment de la inflació ha fet que quedessin desertes 264 obres licitades per les administra­cions públiques a Catalunya el 2021, per valor de 59,1 milions d’euros, segons les dades presentade­s ahir per la Cambra de Contractis­tes d’Obres (CCOC). El seu president, Joaquim Llansó, va explicar que la situació ha empitjorat les últimes setmanes, per l’impacte de la guerra d’Ucraïna, i va demanar que les administra­cions tornin a introduir fórmules d’indexació als contractes per recollir la pujada dels preus.

“Necessitem que hi hagi mecanismes d’adaptació de preus de manera àgil i ràpida a totes les obres que surtin a concurs”, va assegurar Llansó, així com “mecanismes de reequilibr­i contractua­l” a les obres en curs, per evitar que augmentin les licitacion­s que queden desertes i es pari l’activitat del sector.

Llansó va reconèixer que ara per ara queden desertes les obres més petites, però als grans contractes les constructo­res són més proclius a assumir-ne el risc. “Les mesures excepciona­ls de revisió de preus als contractes públics d’obres aprovades al març són insuficien­ts i no cobreixen les obres que comencin el 2023, però el sector espera que es prorroguin i s’ampliïn”, va reconèixer Llansó.

Aquests mecanismes d’actualitza­ció s’apliquen només a partir d’un augment de més d’un 5% del cost de l’obra (si és inferior ha d’assumir-lo el constructo­r), i només inclouen les desviacion­s de preus de materials com el betum asfàltic, el formigó, el coure o l’alumini. “No inclouen, per exemple, el preu de l’energia, disparat les últimes setmanes, ni el cost de la mà d’obra”, va lamentar, de manera que no solen aplicar-se als contractes d’edificació. Llansó també va advertir que les administra­cions no han actualitza­t els plecs de les noves licitacion­s i estan sortint els concursos “amb pressupost­os desfasats, un 20% o 25% per sota dels costos”.

La Cambra va publicar ahir les dades de la licitació pública del primer trimestre a Catalunya: 972,3 milions d’euros, un 41% més que al mateix període del 2021, que es deu exclusivam­ent al projecte de soterramen­t de l’R2 a Montcada i Reixac, licitat per Adif amb un pressupost de 384,7 milions. Aquesta obra és un 82% de la licitació de l’administra­ció central a Catalunya, que va ser de 470 milions, cinc vegades més que al primer trimestre del 2021. Ajuntament i diputacion­s van licitar 430 milions, un 8% més, i la Generalita­t va licitar 81,4 milions, que representa un 62% menys. ●

A Catalunya, les administra­cions van licitar obres per 972 milions fins al març, un 41% més

 ?? OO//P /r P  P   P  r ?? El soterramen­t de les vies del tren a Montcada i Reixac és la licitació més gran del trimestre
OO//P /r P P P r El soterramen­t de les vies del tren a Montcada i Reixac és la licitació més gran del trimestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain