La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden encoratja la persecució penal contra Putin dient-li “genocida”

Macron evita secundar l’acusació perquè “l’escalada verbal potser no hi ajuda”

- FERNANDO GARCÍA

La paraula pot ser una arma carregada de futur. Gabriel Celaya va dir això sobre l’expressió poètica, però la frase també és aplicable a certs pronunciam­ents polítics. Potser és el cas de la gens poètica i molt prosaica sentència que va formular Joe Biden dimarts a la nit davant els votants d’Iowa: “La possibilit­at dels ciutadans d’omplir els dipòsits dels automòbils no haurien de dependre de si un dictador declara la guerra i comet un genocidi a mig món de distància”, va dir.

Era la primera vegada que el president dels Estats Units deia genocida a Vladímir Putin, a qui abans ja havia caracterit­zat com a criminal de guerra. Biden no parlava a la lleugera. “Sí, ho vaig anomenar genocidi perquè com més va és més i més evident que Putin només intenta aniquilar la idea que es pugui ser ucraïnès, i les proves augmenten”, va dir per reafirmar-se davant els periodiste­s.

El líder dels Estats Units va matisar que la seva considerac­ió no tenia pretension­s legalistes. “Deixarem que els juristes internacio­nals decideixin si és procedent o no” qualificar la invasió de genocidi, va assenyalar. “Però a mi em sembla clar que ho és”, va afegir. I, en el context del que passa a Ucraïna i el que considera Washington, era obvi que donava un senyal de suport a una investigac­ió penal contra Putin i el seu entorn.

De fet, l’Administra­ció Biden està debatent fins a quin punt i de quina manera els Estats Units podrien ajudar el Tribunal Penal Internacio­nal (TPI) en una investigac­ió sobre crims de guerra i contra la humanitat en la invasió d’Ucraïna. Washington no ha ratificat el tractat de Roma que regeix el Tribunal amb seu a la Haia i, per tant, no és estat part de la institució. Però els assessors de la Casa Blanca estudien les possibilit­ats per fer caure o flexibilit­zar aquesta barrera i d’altres davant una persecució a Putin des d’aquest tribunal, considerat el més qualificat per exercir una acusació contra el comandamen­t rus pels crims de guerra a Ucraïna.

El Senat dels EUA va aprovar al març per unanimitat una resolució proposada pel senador republicà Lindsey Graham que dona suport a qualsevol investigac­ió sobre aquests crims a mans de les forces russes. En el text s’elogia el TPI i s’encoratja els “països membres a demanarli” que investigui i processi les atrocitats russes, com ja han fet 41 estats part del tractat.

La resolució representa un pas històric en un país fins ara més que reticent al ple reconeixem­ent d’una entitat que, amb 123 països membres, té un cas obert per la guerra de l’Afganistan i podria investigar les accions dubtoses de l’exèrcit dels Estats Units o la CIA. L’Administra­ció Biden va apuntalar la rotunda resolució del Senat mitjançant una investigac­ió del Departamen­t d’Estat que, a finals de març, va concloure que els russos han comès crims de guerra.

L’acusació de Biden coincideix, a més, amb un augment dels esforços internacio­nals per trobar proves que permetin establir davant el TPI o un altre tribunal els responsabl­es de les atrocitats perpetrade­s a Ucraïna. Mentre que els investigad­ors enviats per la Fiscalia de la Haia continuen recollint proves sobre el terreny, les

L’acusació de Biden arriba quan creixen els esforços per trobar proves per processar Putin i el seu entorn

autoritats ucraïneses es coordinen amb equips forenses francesos per acreditar els crims atribuïts a l’exèrcit rus a Butxa, la població pròxima a Kíiv on centenars de residents van ser assassinat­s durant l’ocupació de la zona.

El TPI defineix com a genocidi els actes violents “perpetrats amb la intenció de destruir totalment o parcialmen­t un grup nacional, ètnic, racial o religiós com a tal”.

El president francès, Emmanuel Macron, va evitar secundar Biden en la seva imputació de genocidi. El líder francès, interlocut­or habitual de Putin, va adduir: “No estic segur que ara l’escalada verbal ajudi a la causa”. Va precisar que “sí que es pot dir que aquests són crims de guerra”.

El president ucraïnès, en canvi, va aplaudir la declaració de Biden a través de Twitter: “Són veritables paraules d’un veritable líder”, va escriure Volodímir Zelenski. “Dir les coses pel seu nom és fonamental per fer front al mal”, va afegir. I va aprofitar el tuit per demanar més armes als Estats Units i els seus aliats.

Moscou va qualificar l’afirmació de Biden d’“inacceptab­le esforç per distorsion­ar la situació”. ●

 ?? CAROL GUZY / EP ?? Trasllat de cadàvers durant la recollida de proves dels crims comesos a Butxa, on centenars de civils van ser assassinat­s
CAROL GUZY / EP Trasllat de cadàvers durant la recollida de proves dels crims comesos a Butxa, on centenars de civils van ser assassinat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain