La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘home de Putin’ a Ucraïna

Detingut l’oligarca Víktor Medvedtxuk, escapat de l’arrest domiciliar­i quan van entrar els russos

-

Ucraïna ha anunciat la detenció de l’empresari i polític prorús Víktor Medvedtxuk, una importantí­ssima figura de l’oposició a Kíiv pels lligams amb el president rus, Vladímir Putin, que el considera pràcticame­nt de la família.

El mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va confirmar la notícia pujant fotos del detingut amb manilles i vestit de militar. Zelenski va proposar d’intercanvi­ar Medvedtxuk per presoners capturats per l’exèrcit rus.

“Els serveis de seguretat d’Ucraïna han dut a terme una operació especial. Ben fet!”, va escriure el mandatari ucraïnès a Telegram. La detenció es va efectuar el 12 d’abril. Zelenski també va suggerir l’intercanvi. “Proposo a la Federació Russa de canviar el vostre tipus pels nostres nois i noies que ara estan en captivitat russa”, va dir en un vídeo a la mateixa plataforma. Zelenski fa la proposició tenint en compte la importànci­a del detingut. Amic personal del cap del Kremlin, a Medvedtxuk se’l feia des de fa anys com l’home de Moscou a Ucraïna. Aquest empresari de 67 anys és un dels líders del principal partit de l’oposició a Ucraïna, Plataforma Opositora-Per la Vida, suspès pel president Zelenski el mes passat amb altres formacions prorusses.

Va néixer el 1954 a la regió de Krasnoiars­k (Sibèria), on el seu pare, un nacionalis­ta ucraïnès, havia estat deportat per les autoritats soviètique­s. La seva família va tornar a Ucraïna la dècada següent. Víktor Medvedtxuk es va formar com a advocat, però després del final de l’URSS es va dedicar als negocis. Mitjans ucraïnesos l’incloïen entre els empresaris més importants, membre d’un grup informal d’oligarques que anomenaven els set de Kíiv. Va ser un dels fundadors del Banc de Crèdit d’Ucraïna, d’un important bufet d’advocats i del complex industrial Slavútitx.

Des de sempre ha barrejat els negocis i la política. En aquest últim àmbit es va iniciar el 1993, quan va ingressar al Partit dels

Drets Humans. Després es va unir al Partit Socialdemò­crata, amb què va entrar per primer cop al Parlament i que va arribar a dirigir el 1998. En les eleccions presidenci­als del 1999 va dirigir l’oficina de Leonid Kutxma, que es presentava a la reelecció, i el 2002 es va convertir en cap de la seva administra­ció presidenci­al. Va ser l’any 2000 quan va conèixer Putin. Aquest acabava de guanyar les seves primeres eleccions a Rússia després de la renúncia de Borís Ieltsin. Pel que sembla van connectar de seguida, perquè quatre anys després el president rus es va convertir en el padrí de la filla petita de Medvedtxuk, la Dària. La padrina va ser l’esposa del llavors primer ministre rus, Dmitri Medvédev, la Svetlana. Els seus detractors diuen que la seva riquesa es deu als seus contactes amb el Kremlin i els interessos del petroli rus. La revista Forbes ha estimat el seu patrimoni en 800 milions d’euros.

Medvedtxuk va participar en els contactes entre Kíiv i Moscou per solucionar la guerra del Donbass, que es va iniciar el 2014. El 2017 va negociar canvis de presoners. Segons el llavors president ucraïnès Petró Poroixenko,

Medvedtxuk era “de facto el representa­nt de Putin” en el grup de contacte. “Pot ser l’únic canal de comunicaci­ó”, va dir.

De fet, quan al gener va sortir a la llum que Putin volia pressionar per canviar el Govern d’Ucraïna per un d’afí a Rússia, el seu nom era un dels primers de la llista. I, si no l’elegit, s’especulava que seria de tota manera “l’eminència grisa” darrere del nou líder. El maig del 2021 Medvedtxuk va ser acusat de vendre secrets militars a Rússia i de saquejar amb els seus negocis els recursos naturals de Crimea, que Rússia es va annexionar el 2014.

Medvedtxuk va negar els fets, però va ser posat en arrest domiciliar­i. El polític i empresari va violar el confinamen­t dies després que Putin ordenés a les tropes russes entrar a Ucraïna. Segons els Serveis de Seguretat d’Ucraïna (SBU), quan el van detenir duia un uniforme militar. “Et pots amagar de la justícia. Fins i tot portar un uniforme militar ucraïnès per camuflar-te... Però t’ajudarà a escapar-te del càstig? En absolut!”, va dir l’SBU en un tuit.

No s’ha fet públic com va ser la detenció. Però ha causat malestar a Moscou. ●

L’empresari i polític va conèixer Putin el 2000, i el president rus va acabar sent padrí d’una filla seva

 ?? UNCREDITED / AP ?? Medvedtxuk en una foto difosa per l’oficina de Zelenski
UNCREDITED / AP Medvedtxuk en una foto difosa per l’oficina de Zelenski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain