La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els partidaris de Mélenchon voten si donen suport a Macron o s’abstenen

-

Uns 310.000 partidaris de JeanLuc Mélenchon, el candidat de l’esquerra radical que va obtenir un 22% dels vots a la primera volta de les presidenci­als franceses, a molt poca distància de la ultradreta­na Marine Le Pen, decidiran en una consulta via internet si donen suport a Emmanuel Macron o s’abstenen a la segona volta. El resultat se sabrà dissabte.

Els electors de Mélenchon tornen a ser, com fa cinc anys, molt festejats. Poden tenir la clau de l’Elisi. Per molts és un dilema difícil: escollir entre la pesta o el còlera. No els agrada gens l’actual president perquè consideren que ha fet una política de dretes i que és un genuí advocat de l’economia globalitza­da, un sistema que voldrien canviar. Però Le Pen, per les seves propostes sobre immigració al caire de la xenofòbia, els fa feredat. Alguns, per desempalle­gar-se de Macron, estan disposats a votar Le Pen, pensant-se que la seva presidènci­a serà un desastre tan gran que el 2027 per fi haurà arribat el moment d’instal·lar en el poder Mélenchon o una figura equivalent.

En la consulta en línia només hi ha tres opcions: votar Macron, abstenir-se o vot en blanc o nul. No s’ofereix l’alternativ­a de votar Le Pen. El mateix Mélenchon, la nit electoral, va repetir quatre vegades, amb èmfasi i teatralita­t, que “no s’ha de donar ni un vot a la senyora Le Pen”. La consulta és només orientativ­a, per descomptat. El resultat serà una espècie de recomanaci­ó moral i un exercici de democràcia interna.

El diari Libération, vaixell insígnia periodísti­c d’un gran sector de l’esquerra, va escriure aquest dimecres al seu editorial que a Macron “li queden deu dies per mostrar que ha entès les inquietuds de la joventut sobre el futur del planeta i de les classes populars sobre el seu propi futur”. Al president se li retreu que només sigui sensible a l’esquerra quan necessita els seus vots prestats. Fa cinc anys va funcionar. Ara és més difícil cridar a la generosita­t d’aquests electors. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain