La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els problemes de salut del Papa compliquen la Setmana Santa vaticana

Francesc, que té forts dolors al genoll, té dificultat­s per caminar

-

Aquest diumenge el Vaticà va donar inici a la Setmana Santa a Roma, la primera després de dos anys en què preveu cerimònies multitudin­àries com les que se solien celebrar abans que el coronaviru­s imposés restriccio­ns també a la Santa Seu. El Diumenge de Rams va suposar el retorn dels fidels a la plaça de Sant Pere per beneir les palmes, després de dues edicions en què aquesta litúrgia s’havia traslladat dins de la basílica de Sant Pere. Tot i això, el papa Francesc no va poder sortir en processó tal com és tradiciona­l. Va haver de ser portat en un cotxe negre directamen­t a l’altar, situat davant la basílica, on va arribar amb un ajudant. Des d’allà va presidir tota la cerimònia assegut, també durant la lectura de l’homilia. Només es va aixecar quan va saludar el clergat al final de l’acte i en alguns moments del recorregut en papamòbil.

Francesc té una malaltia al genoll que li provoca un fort dolor, a més de “problemes de deambulaci­ó, per caminar, i que és bastant molest”, segons va reconèixer en la roda de premsa de tornada de l’últim viatge a Malta. És tan fort que diumenge va haver de saltarse la tradiciona­l processó des de l’obelisc al centre de la plaça fins a l’altar: els problemes de salut poden complicar la intensa activitat de la Pasqua vaticana.

“La meva salut és una mica capritxosa”, ha admès el Pontífex, que va fer 85 anys al desembre, quan es va convertir en un dels deu més longeus de la història.

“És una cosa lenta, a veure si torna –va explicar als periodiste­s–, però hi ha el dubte que a aquesta edat no se sap com acabarà el partit”. Es tracta d’una “gonàlgia aguda”, un fort dolor a causa del deterioram­ent del cartílag i per l’artrosi.

A la Santa Seu tothom estarà atent aquests dies de llargues cerimònies al genoll del Papa, i han adaptat els ritus i desplaçame­nts perquè hagi de caminar el mínim possible i pugui presidir les celebracio­ns com està previst. Es tracta d’una setmana especialme­nt exigent, ja que, per exemple, el Divendres Sant arrencarà amb la celebració de la Passió a Sant Pere, quan sol estirar-se a terra per resar davant la tomba de l’apòstol. Acabarà aquest mateix dia amb el viacrucis al Colosseu, el moment més simbòlic, que també va ser reconverti­t els dos anys anteriors.

Els problemes per caminar del Papa ja el van obligar a cancel·lar la processó de dimecres de Cendra i una visita a Florència, a més de forçar-lo a utilitzar un ascensor per pujar i baixar de l’avió a Malta per evitar haver d’atrevirse amb les escaletes. En aquest últim viatge, de només dos dies,

Bergoglio va tenir moltes més dificultat­s que en els anteriors.

Però l’argentí no dona cap senyal de voler abaixar el ritme, i després d’haver anunciat dos viatges llargs el juliol –a la República Democràtic­a del Congo i el Sudan del Sud, i al Canadà–, el Vaticà en podria confirmar aviat un altre al Líban a mitjans de juny, i ha filtrat que està estudiant allargar-lo amb una parada a Jerusalem per reunir-se amb el líder de l’Església ortodoxa russa, Kiril I, que encara justifica la guerra a Ucraïna. També ha confirmat la disponibil­itat per anar a Kíiv, i al Kazakhstan per al Congrés de las Religions al setembre. Tots aquests reptes posaran a prova la salut del Pontífex.

Aquest dissabte el Vaticà també celebra el 95è aniversari de Benet XVI, que segons les últimes revelacion­s del seu secretari personal està “feble físicament” però amb una ment que “funciona” a ple rendiment. El seu successor va dir fa uns anys que el seu pontificat seria “breu”, i va apuntar que ell era de la “idea” de Ratzinger, que va renunciar en una decisió insòlita. Malgrat els dolors, el Papa afronta la desena Pasqua a Sant Pere. Davant les especulaci­ons d’un pas al costat després d’operar-se de còlon el 2021, va ser taxatiu: “Ni em va passar pel cap”. ●

El Pontífex no vol abaixar el ritme i preveu reunir-se a Jerusalem amb Kiril després de visitar el Líban al juny

 ?? VATICAN MEDIA / RE TER ?? Francesc ahir en l’audiència setmanal a la sala Pau VI del Vaticà
VATICAN MEDIA / RE TER Francesc ahir en l’audiència setmanal a la sala Pau VI del Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain