La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mudances perilloses

Polèmic trasllat de l’oficina presidenci­al de Corea del Sud

- I MAEL ARANA

Fa tres setmanes el llançament del primer míssil balístic interconti­nental nord-coreà des del 2017 va agafar els funcionari­s del Ministeri de Defensa de Corea del Sud planifican­t la seva mudança. El canvi de seu és una carambola fruit del desig del recentment nomenat president, Yoon Suk-yeol, de traslladar l’actual oficina presidenci­al de la Casa Blava a l’edifici que ara ocupa el ministeri. Una reubicació controvert­ida que es tem que pugui provocar un buit en la seguretat nacional en un moment de creixents tensions amb el veí del Nord.

“Sé que hi ha aquesta preocupaci­ó”, va reconèixer Yoon quan va anunciar el trasllat, que vol fer efectiu abans de la presa de possessió el 10 de maig. “Però crec que, si m’instal·lo primer a la Casa Blava, després serà més difícil sortir d’aquest lloc, que és un símbol del poder imperial del president”, va afegir.

Des del final de l’ocupació imperial japonesa (1910-1945) el complex de la Casa Blava (Cheong Wa Dae, en coreà) ha estat utilitzat com a oficina i residència dels presidents del país meridional. L’ampli recinte, ubicat a Seül, entre l’antic palau Gyeongbokg­ung i la falda de la muntanya Bukakasan, compta amb diversos edificis construïts segons l’estil tradiciona­l però amb elements arquitectò­nics moderns.

Al llarg d’aquestes dècades, els seus murs han estat testimonis de cops d’Estat, almenys un intent d’assalt de soldats nord-coreans i nombroses corruptele­s que han portat gairebé tots els ocupants a passar per la presó després de deixar el càrrec.

Durant la campanya, Yoon va criticar el seu aïllament, propi d’un estil de govern “imperial”, i va prometre canviar la seu a un lloc més cèntric per acostar la institució a la ciutadania. Lluny de la versió oficial, la rumorologi­a diu que el canvi respon als consells dels xamans, que li haurien recomanat evitar la Casa Blava i instal·lar-se en un altre recinte que li porti més bona sort.

Després de l’ajustat triomf als comicis, el seu equip va sospesar dues noves localitzac­ions: el Ministeri de Defensa i l’anomenat Complex Central del Govern, que acull el Ministeri d’Exteriors. Va guanyar la primera per temes econòmics i de seguretat. De retruc, els seus actuals inquilins se n’hauran d’anar a l’edifici que ja ocupa l’Estat Major Conjunt, dins del mateix complex.

El canvi no és barat ni senzill. Més enllà del personal o els ordinadors, el trasllat afecta els búnquers subterrani­s, proveïts amb equipament­s sensibles per fer front a emergèncie­s nacionals com les provocacio­ns militars de Pyongyang. Segons una recent enquesta, més de la meitat de la població s’oposa al canvi. Un dels seus crítics més notoris és el president sortint, Moon Jae-in, que creu que el canvi pot deixar el país mal preparat davant els desafiamen­ts del Nord. Es dona la paradoxa que ell mateix havia proposat un canvi semblant abans de ser elegit, però el va rebutjar un cop es va instal·lar a la Casa Blava.

Al principi, el seu Govern es va negar a assignar els gairebé 37 milions d’euros que Yoon va sol·licitar per al trasllat. Tot i això, després d’una trobada entre l’un i l’altre, Moon es va avenir a cooperar. Al final, el 6 d’abril es va aprovar una primera partida pressupost­ària de 27 milions d’euros i, dos dies després, van aparèixer els primers camions per començar la mudança.

Alguns analistes creuen que les desavinenc­es en la transició són favorables per a Corea del Nord, que el mes passat va llançar un poderós míssil balístic interconti­nental que va caure en aigües del Japó. “És la seva manera de saludar el nou president sud-coreà, un missatge per marcar qui és el gos gros a la península [coreana]”, va assenyalar Daniel R. Russel, membre de l’Asia Society Policy Institute.

A més a més, les últimes imatges per satèl·lit van detectar un moviment “inusual” d’un submarí de míssils balístic nord-coreà,

Es tem que pugui provocar un buit en la seguretat en un moment de forta tensió amb Corea del Nord

possible preludi d’una nova prova de llançament submarí, i tampoc no es descarta que Pyongyang, que divendres celebrarà amb una desfilada militar el 110è aniversari del naixement del fundador del país (Kim Ilsung), elevi l’aposta amb un futur test nuclear. Grans desafiamen­ts per a un president entrant que espera tenir el seu nou despatx a punt per al seu primer dia a l’oficina.

 ?? REUTERS PHOTOGRAPH­ER / REUTERS ??
REUTERS PHOTOGRAPH­ER / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain