La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia rebaixa de nou a tres milions la desviació de fons del procés

-

La Fiscalia, que va presentar ahir al Tribunal de Comptes la demanda per la responsabi­litat comptable contra diversos líders independen­tistes, ha rebaixat “de manera considerab­le” la xifra dels fons presumptam­ent desviats per al procés: de 9 milions d’euros a 3,4 milions.

En la demanda de 130 folis contra 35 excàrrecs de la Generalita­t de Catalunya, a la qual ha tingut accés La Vanguardia, el ministeri públic diferencia dos procedimen­ts diferents amb dues actes de liquidació diferents. D’una banda, les despeses derivades per la preparació del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i, de l’altra, la responsabi­litat comptable relativa a l’acció exterior de Catalunya a través de les anomenades ambaixades catalanes i al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat.

Pel que fa a l’1-O, la Fiscalia reclama l’import total d’1.219.838,63 euros. Una xifra que queda molt per sota del que va fixar el Tribunal de Comptes a l’acta de liquidació provisiona­l, en què s’estimaven unes despeses per 3.903.294,86 euros. Mentre que pel que fa al presumpte ús de fons per a l’acció exterior, l’import reclamat ara per la Fiscalia ascendeix a 2.209.503,8 euros, malgrat que la quantitat de la liquidació provisiona­l –feta per la instructor­a del Tribunal de Comptes– era de 5.150.711,09 euros.

Segons ha precisat la Fiscalia, en el capítol de l’acció exterior s’inclou tant els viatges fets per l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont i els exconselle­rs del Govern com les despeses efectuades per les diferents delegacion­s a l’estranger i les diverses activitats del Diplocat, tant les destinades a promociona­r el procés sobiranist­a com una altra sèrie de despeses.

I a què es deu aquesta disminució tan “considerab­le”, com la qualifica la mateixa Fiscalia? Segons el ministeri públic, la demanda respecta i aplica un

argumentat que no era un polític innocent. Al contrari, no es refiava dels nazis, però creia que el seu exèrcit no estava prou preparat per respondre amb garanties. A Munic pretenia guanyar temps.

A Ucraïna, per fàcil que sigui resseguir a l’hemeroteca les intencions de Putin des de fa més de dos anys, s’ha caminat just en direcció contrària a la contenció. L’OTAN ha donat peixet a la integració ucraïnesa i Zelenski ha confós el desitjable amb el possible. Quan acabi aquesta guerra, el seu país no en podrà formar part. El president també ha passat de mostrar-se reticent amb el protocol de Minsk i a concedir l’autonomia a Donetsk i Lugansk a expressar que “la nostra terra és important, però en darrera instància només és territori”. És probable que perdi ambdues regions.

El president-actor es dirigeix ara en samarreta als parlaments mundials amb referèncie­s de llocs comuns de les respective­s històries –Pearl Harbour, l’11-S, l’Holocaust, Gernika...– del nivell d’un estudiant de batxillera­t per trobar complicita­t en les poblacions locals. Els únics responsabl­es de la guerra són Putin i el seu nucli dirigent. Els europeus hem de fer costat als ucraïnesos que en són víctimes i els russos que en pateixen la dictadura. Però

Traslladar una mirada acrítica i simple de Zelenski banalitza el que ha de ser un líder

traslladar a l’opinió pública una mirada acrítica i simple de Zelenski banalitza el que ha de ser un líder i, com a mínim, a Catalunya i Espanya no ens ho podem permetre. Durant la nostra particular dècada prodigiosa massa corda hem donat a lideratges sense profundita­t i equivocats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain