La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran dilema d’Alemanya

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

La guerra a Ucraïna ha situat Alemanya en un moment crucial. Des de feia molt de temps s’advertia de l’excessiva dependènci­a alemanya del gas, el petroli i el carbó russos. Durant anys les autoritats del país, encapçalad­es per l’aleshores cancellera Angela Merkel, es van esforçar per vendre la idea que aquesta estreta vinculació energètica –materialit­zada en la construcci­ó del gasoducte Nord Stream i posteriorm­ent el Nord Stream 2, per bé que aquest no ha arribat a entrar en funcioname­nt– només era un gran projecte comercial sense cap contingut geopolític. Ara els fets han posat Alemanya entre l’espasa i la paret i davant contradicc­ions com enviar armes a Ucraïna mentre continua comprant el gas de Putin.

La situació no és gens fàcil per a Alemanya. El Govern tripartit que lidera el socialdemò­crata Olaf Scholz ha fet passos impensable­s fa només uns mesos en la política germànica, com incrementa­r en 100.000 milions d’euros la despesa de defensa i vendre armes directamen­t a un país en guerra, però alhora sap que si tanca l’aixeta de les importacio­ns del gas rus, la crisi econòmica al país podria fer caure el PIB un 3% i arrossegar­ia totes les economies europees. En l’última dècada, el percentatg­e de proveïment de gas rus a Alemanya ha pujat del 40% al 55% aquest any. I el de petroli ha passat del 38% al 42%.

Per continuar pressionan­t econòmicam­ent Putin, a la Unió Europea ja només li queda la mesura de suspendre la compra de gas i petroli russos. Alguns països, molt dependents d’aquesta energia, són molt reticents, i Alemanya és la primera. Diverses cancelleri­es i els EUA pressionen Berlín perquè se sumi a les sancions energètiqu­es i la indefinici­ó de Scholz no només perjudica la reputació de la política exterior alemanya, sinó que cada vegada suscita més crítiques. Nombrosos economiste­s i politòlegs recorden que Berlín no va tenir escrúpols quan va exigir sacrificis draconians a Grècia durant la crisi del deute, i en canvi ara es resisteix a acceptar les moderades renúncies que suposaria per a la ciutadania alemanya no disposar del gas rus. Aquesta doble moral o vara de mesurar està afectant la imatge del país.

El gran dilema alemany és si ha de donar suport a un embargamen­t energètic total a Rússia i afrontar les conseqüènc­ies d’aquesta decisió, o nedar entre dues aigües i continuar assegurant-se el gas rus per evitar un daltabaix en la seva economia. En aquest context no es pot oblidar que, durant molts anys, Berlín va privilegia­r els negocis amb Putin malgrat les seves maneres autoritàri­es i actuacions com la guerra txetxena i l’annexió de Crimea. Merkel mateix va mantenir una bona relació amb el president rus i, a més, va cometre l’error de tancar les plantes nuclears alemanyes que li donaven independèn­cia energètica. La guerra ha evidenciat que aquella política exterior i energètica va ser una greu equivocaci­ó de la qual són responsabl­es tant governs democristi­ans com socialdemò­crates.

Tothom a Alemanya admet ara que la dependènci­a de Rússia ha estat un error que, a més, ha posat el país en conflicte amb Ucraïna, que l’acusa de finançar la guerra de Putin. El rebuig de Kíiv d’una visita del president germànic és una bona prova de l’enuig ucraïnès.

Berlín ja ha decidit l’embargamen­t del carbó rus, preveu suspendre enguany gairebé totes les importacio­ns de petroli i deixar el consum de gas rus a mitjans del 2024 perquè continua consideran­t incalculab­le el risc de tancar l’aixeta del gas ara. Això prova les dificultat­s de la transició energètica en una economia avançada i, políticame­nt, posa Alemanya davant el dilema de ser solidària amb Europa i donar suport a l’embargamen­t energètic, amb el consegüent cost econòmic, o continuar finançant la guerra de Putin comprant-li gas. ●

Berlín debat si dona suport a l’embargamen­t de gas rus pel cost econòmic que tindria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain