La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’efecte Núñez Feijóo

-

Bones notícies per a Alberto Núñez Feijóo, el nou líder del Partit Popular. El baròmetre d’abril del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) atorga al PP un 27,2% d’intenció de vot. És a dir, 3,4 punts per sobre del 23,8% que se li pronostica­va fa un mes. Aquest increment, que situa el PP a només tres punts del PSOE, és atribuïble al canvi de lideratge conservado­r, que va passar de Pablo Casado a Núñez Feijóo. Els dies que es va fer l’enquesta, entre l’1 i el 9 d’abril, van ser els de la setmana immediatam­ent posterior al congrés estatal del PP a Sevilla (celebrat l’1 i el 2 d’abril). En aquesta trobada de mig miler de mandataris populars, Núñez Feijóo es va estrenar amb un discurs marcat per l’obertura, la mà estesa als rivals, la defensa de la pluralitat i, en resum, la moderació.

Amb aquest darrer concepte marcava distàncies respecte al seu antecessor. L’enorme consens que havia suscitat al si del PP la candidatur­a de Núñez Feijóo com a nou responsabl­e de la formació conservado­ra s’estenia així, segons recull el baròmetre, al conjunt de la societat espanyola, que hauria valorat molt positivame­nt el nou missatge que li arribava des de dalt de tot del principal partit de l’oposició.

La gran pregunta és, ara, si la tendència alcista del PP, coincident amb l’assumpció del poder per part de Núñez Feijóo, es mantindrà o, al contrari, decaurà. L’opinió pública és molt sensible als vaivens polítics, per no dir voluble. I el primer acte políticame­nt rellevant del PP des que Núñez Feijóo en va empunyar les regnes ha estat la investidur­a d’Alfonso Fernández Mañueco com a president de la Junta de Castella i Lleó, amb el suport dels ultradreta­ns de Vox, que entraran així, per primera vegada, en un govern autonòmic espanyol. Encara que la decisió de l’aliança s’atribueix a Mañueco, també té, inevitable­ment, l’aval de Núñez Feijóo. És impensable que s’hagués produït si aquest no l’hagués autoritzat. I és aviat per afirmar que aquest significat­iu pas serà aplaudit o penalitzat pels enquestats al baròmetre del mes que ve. El temps ho dirà. De moment podem afegir que, a més a més de l’alça del PP, el baròmetre d’abril reflecteix un retrocés de Vox, menys rellevant pel que fa al seu percentatg­e que pel fet de trencar la ratxa alcista que duia, i també retrocesso­s de més d’un punt del PSOE, UP i Ciutadans. En tot cas, els focus estan posats en el PP de Núñez Feijóo i en la seva capacitat per guanyar intenció de vot, però no pas a qualsevol preu. ●

El darrer baròmetre del CIS, fet després del congrés de Sevilla, fa pujar 3,4 punts el PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain