La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui és el president?

- Susana Quadrado

L’últim baròmetre del CEO, el CIS català, ens ha ofert un magnífic titular que va passar desaperceb­ut entre altres resultats no menys substancia­ls. Ens vam fixar en la dada que l’opció independen­tista cau al 38,8%, el nivell més baix des del 2014, quan potser n’hi havia una altra de més sorprenent: la meitat dels 2.000 enquestats no sap qui és el president de la Generalita­t. És a dir, no coneix el nom de Pere Aragonès després de gairebé un any de mandat.

Segur que Aragonès ja n’ha pres nota i que els seus spin doctors a Palau li estan omplint fins a vessar l’agenda pública. Una s’inclina a pensar que la invisibili­tat d’aquest president es deu més a la fractura identitàri­a que a la seva pròpia trajectòri­a. Aquí hi arribo creuant una altra dada: malgrat que no se l’associa amb l’inquilí de Palau, Aragonès és el segon líder polític més ben valorat (tot i que suspèn amb una nota de 4,9), només al darrere del president d’ERC, Oriol Junqueras.

La lectura que caldria fer-ne té a veure amb el fet que cada vegada més gent posa atenció, els que n’hi posen, a la marca amb la qual s’identifiqu­en i això els porta a ignorar altres circumstàn­cies com qui és el candidat, per exemple. A més, a Aragonès l’eclipsa Junqueras. Una altra qüestió és què ha passat amb la gran tradició presidenci­alista de les institucio­ns catalanes que sempre hi havia hagut a Catalunya. La resposta: el factor procés. Hi ha una Catalunya que ha desconnect­at de la Catalunya oficial i d’un poder autonòmic que ha exhibit els últims anys unes preocupaci­ons que no tothom comparteix, la qual cosa ha accentuat el desinterès per qui ocupa els càrrecs i, pitjor encara, per la institució.

Més enllà d’Aragonès i de la complexita­t catalana, els desconeixe­ments sobre política pot ser que siguin mèrit dels partits, en la seva ansietat per desatendre la gent, i de la qualitat dels polítics d’ara. Però no només això. També del dèficit cultural d’una part de la població, cosa que és ben preocupant. Avui la incultura no té justificac­ió, ni per l’accés a una formació bàsica ni pels mitjans a l’abast per informar-se. La suma entre la crisi de la política i la ignorància obre pas als populatxer­s que ens venen el paradís i als fanàtics. Ep! ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain