La Vanguardia (Català-1ª edició)

El difícil assoliment de la píndola masculina

Uns investigad­ors anuncien un anticoncep­tiu eficaç, però hi ha dubtes que arribi al mercat

- INÓ1N Ó NÓ1

Un equip investigad­or en farmacolog­ia de la Universita­t de Minnesota (EUA) va anunciar fa unes quantes setmanes en un congrés que el seu estudi amb ratolins d’un anticoncep­tiu masculí mostra una eficàcia d’un 99%, de manera que preveu començar-lo a assajar en homes abans que s’acabi l’any, i fins i tot pensa que podria sortir al mercat d’aquí cinc anys. No és la primera vegada que apareix una informació d’aquesta mena, però fins ara no s’ha aconseguit un anticoncep­tiu masculí equivalent a la píndola femenina que s’utilitza àmpliament des de fa sis dècades. Els homes continuen recorrent al preservati­u i la vasectomia per controlar la concepció.

L’equip de Minnesota fa anys que investiga. Ha aconseguit inhibir un gen que codifica una proteïna en un tipus de receptors (els d’àcid retinoic alfa) de cèl·lules que intervenen en la producció d’espermatoz­oides. Així, els ratolins es tornen infèrtils. Però no perden la libido i al cap de 4-6 setmanes d’aturar el tractament oral recuperen la fertilitat.

Juan Manuel Corral, responsabl­e d’uroandrolo­gia a l’hospital Clínic de Barcelona, assenyala que la investigac­ió és prometedor­a perquè explora aquest nou mecanisme biològic. Fins ara s’havia assajat sobretot actuar sobre l’hormona masculina, la testostero­na, de manera semblant a la manera com la píndola femenina incideix sobre les hormones que regulen l’ovulació. “Que no sigui hormonal, que no afecti el desig sexual i que no s’observin altres efectes adversos i només modifiqui de manera temporal l’espermatog­ènesi [producció d’espermatoz­oides] fa que la proposta sembli viable”, diu Corral.

!

En estudis anteriors sempre s’havia topat o amb una eficàcia anticoncep­tiva insuficien­t o amb efectes secundaris o adversos (des d’acne fins a augment del colesterol, de pes o casos de depressió, entre d’altres) que es van considerar inacceptab­les, ja que actuaven sobre l’hormona

 ?? AVIER CERVERA ?? Fins ara tots els intents d’aconseguir una pastilla anticoncep­tiva masculina han estat infructuos­os
AVIER CERVERA Fins ara tots els intents d’aconseguir una pastilla anticoncep­tiva masculina han estat infructuos­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain